Ahad, 28 April 2013

Mendorong anak rajin belajarDari peti soalan :

Bagaimanakah cara untuk mendorong anak berfikir sendiri semasa mereka sedang menyiapkan tugasan sekolah (homework) ? Semoga Puan boleh share tips2 yang boleh saya aplikasikan kepada anak saya... Terima kasih....

Jawapan : Hmm, soalan ni agak susah sebenarnya hehe... Sebab anak sulung saya baru nak masuk 4 tahun. Anak kedua pula masih 2 tahun setengah. Tapi kami ada juga main 'buat kerja sekolah'. Siapa yg siapkan 'kerja sekolah' a.k.a contengan sesuka hatinya penuh 1 mukasurat, saya akan beri dia cop warna-warni 30 markah beserta bintang2 yg bertaburan di dalam bukunya..hehe..

Hasilnya, setiap hari tanpa disuruh pun dia yg cakap mahu 'buat kerja sekolah'.. Pagi ini dia sudah menulis Alif Ba Ta dengan sendiri untuk pertama kalinya hingga buatkan saya terharu!huhu...Mungkin sebagai asasnya puan boleh cuba seperti dalam post saya pagi ini (entri sebelum ini).

Aplikasikan mana yg sesuai dan mampu. Lebih kurang sajalah. Lain-lain ikut cara puan dan anak yg selesa.

Cuba dengan teknik memuji usahanya yg sedikit terlebih dahulu.

Dan walaupun dia 'nampak malas' atau memang malas, cuba lihat pada apa yg 'dia rajin dan sudah lakukan yg baik'. Walaupun ianya tiada kena mengena dgn membuat homework.

Puji usaha baiknya atau akhlaknya hari ini. Pejam mata saja benda yg tak baik itu.

Ya, berbalik semula - ia mengenai 'satu pandangan'. Juga berikan mereka ruang utk buat silap tapi kita tidak menegur / mengkritiknya apalagi mengatanya macam-macam.. Jika marah-marah atau membebel, ditakuti dia akan terasa diaibkan atau dilemahkan.. Tunjukkan saja apa yg betul. Lama-lama dia akan belajar dan suka belajar dengan kita.

Doakan akhirnya anak-anak kita akan suka belajar dengan sendirinya.

Wallahu a'lam..

* Mungkin ada pertambahan daripada sahabat-sahabat fb yg lain? Mohon kongsikan tip-tip anda. *

Tiada ulasan:

Bedah buku 4 dalam 1!

Sejak Buku Saya Suka Mengaji ni release bulan Mei tahun lalu, saya masih belum berkesempatan lagi nak buat bedah buku ini disebabkan say...