Rabu, 20 Mac 2019

Komik Zine Geng Suka Mengaji Kat Rumah Cik Jah






Entah macamana baru teringat saya pernah hasilkan e-comic dengan hasil keuntungan jual KIK satu masa dulu. Beranikan diri mencuba sesuatu yang baru lalu saya gigih mencari Illustrator yang sudi bekerjasama hingga bertemu pelukis komik Faisal Nordin Dan pelukis cover Emira Jimin😊

Dulu, tak terfikir nak jadikan booklet. Dan tak tahu kewujudan zine. Tetiba dapat idea nak jadikan dalam bentuk zine Dan inilah hasilnya. Taraaa...

Sekarang, Fathi & Fatihah dah boleh baca jadi mereka jadi pembaca pertama edisi printed. Dia kata kenapa muka diorang tak ada Dalam komik ni? Haha.. Dan komik mak ni tak sama macam komik lain yang pernah diorang baca. Lain Dari yang lain. 😁

Apa boleh buat. Bila mak nak buat sesuatu, mak tak suka sama macam orang lain. Kena Ada lain sikit supaya orang ingat jejak mak.

Ya, komik ni sangat amatur (budak baru nak belajar) tetapi penuh intipati nasihat. Pengalaman mengajar mengaji & usrah bersama anak-anak mengaji yang direkodkan jadi kenangan terindah bersama ibrah. Bila Fathi & Fatihah dah boleh baca sekarang, nasihat yang sama mereka boleh dapat baca Dan masih relevan dengan usianya yang meningkat dewasa. Walhal sewaktu pengalaman ini direkodkan, mereka masih lagi kecil belum bersekolah.

Bila membaca semula, sungguh ia jadi kenangan mak yang terindah dapat mendidik Dan belajar daripada anak anak yang berbeza latar belakang. Banyak ibrah yang terkesan Dalam jiwa mak. Memori yang mendalam.😌
💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖

Tempahan hanya melalui Print On Demand (POD). 

Ada 38 mukasurat dengan 6 tajuk. RM 8.
Sebahagiannya saya niatkan untuk salurkan pada bekas anak anak murid saya yang yatim & miskin. Insha Allah.

Ada sesiapa yang berminat?
Boleh pm saya. ☺️

Gendong anak dengan betul




Memory FB harini ingatkan kembali buah hati yang sudah tiada lagi.. Rindunya pada ring sling ladybird purple ni. 😭 Ring sling lah carrier paling simple Dan paling mudah nak dibawa ke mana mana.

Seronok menggendong zaman ada baby kecik gini Dan sebelum mak jadi "terlebih bahagia" macam harini 🙈..hehe..



Masa anak pertama & kedua dulu tak pernah tahu kewujudan babywearing. Masa anak ketiga & ke empatlah baru jumpa #babywearingstuff ni.

Gambar 1 - masa check up jaundice Farihin, anak ke 4 - tahun 2015.

Gambar 2 - masa selalu masuk Badan Cemerlang Bookstore kat Angsana hantar Stok Kad Imbas Khadijah gendong Fahmi, anak ke 3, yang susah nak dibawa berjalan ke tempat awam sebab takut orang ramai tahun 2014 tak silap. Sangat mencabar masa ni.

Sebab tu babywearing amat membantu kita buat kerja dengan anak berderet. Hehe..

Cuma, kenalah pilih carrier yang betul bukan main gendong je ikut sesuka hati tanpa ilmu. Ada caranya setiap kali nak gendong anak ya supaya posture badan anak Dan kita betul. Tak sakit belakang.

Joinlah Selat Tebrau Babywearers untuk dapatkan ilmu menggendong anak dengan betul menggunakan apapun jenis carrier. Boleh search and follow di facebook. Tak rugi wahai ibu ibu. Ada library kalau nak sewa carrier. Kadang, kalau beli carrier (dah lah mahal) anak tak selesa sudahnya membazir saja tak digunakan. Itu yang rugi. Ye tak? 😉

#bukansekadargendong



Selasa, 12 Mac 2019

Tips beli barang sekolah anak dengan berhemah




First round shopping. Beli yang paling penting je dulu. Lain lain masih boleh gunakan lagi walaupun dah 2-3tahun. Bajet cukup cukup RM 200 untuk 3 orang anak. Next bajet cuma untuk yuran & buku sekolah, alatulis & kasut saja.

Mujur tempat fav yang murah ni depan rumah je. Semua baju jenis falcon & canggih termasuk beg sekolah ada diskaun 10% kat kedai Ah Seng. Kasut putih diskaun 40%. Kasut hitam diskaun 10% juga.

Ikut pengalaman lepas, sedikit tips Di sini saya nak kongsikan.

1. Jangan beli kasut murah RM 10 tu. Setengah tahun je dah rabak. Pilih yang tapak tebal. Mahal sikit pun tak apa. Pastikan boleh masuk 2 jari kat belakang bila anak cuba pakai kasut tu. Beli 1pasang pun dah cukup.

2. Jangan beli beg jenis pvc. Bertambah berat bila masuk buku. Lebih baik pakai beg jenis kain & padding tali beg tu tebal. Lebih tahan lasak & tak sakitkan tulang belakang anak. Beg troli - sesekali tidak🙅 Anak takkan guna roda troli. Naik tangga ke kelas dia akan pikul beg juga. Roda beg troli hanya tambah berat, leceh (sebab tali asyik terkeluar seret koridor bila guna roda end up tali beg cepat berjurai) Dan tambah sakit belakang anak bila pikul kat belakang. Batang troli beg tu sangat tak fleksibel dengan tulang belakang anak. Boleh terkehel bila buku banyak kena bawa.

3. Beli 2 helai kain sekolah jenis kain licin yang lipat 4 tepi Dan panjang 3 kali lipat Di pinggang semasa membeli. Kain licin memudahkan pergerakan anak Dan boleh pakai sampai 3 tahun. Pastikan anak perempuan pakai seluar panjang kat dalam semasa pakai kain sekolah. Kain dalam belum sesuai lagi untuk anak sekolah rendah.

4. Beli 2 pasang baju sekolah dah cukup sebab nanti dia akan bergilir jadual pakai baju sukan & baju beruniform (bagi tahap 2). Baju 1 jenis cotton, 1 jenis lagi jenis licin. Pastikan kain licin jenis tebal jangan nipis sangat. Jenis falcon tahan lasak. Canggih hanya ada jenis cotton memang tahan lasak. Pastikan belikan baju dalam putih untuk anak lelaki & perempuan.

5. Beli tudung jenis 2 lapis lebih tahan lasak & tak jarang macam tudung selapis. Kalau Beli tudung selapis hanya warna hitam saja untuk tudung sukan. Hitam selapis tak jarang. Beli awning lembut ya bukan awning keras.

6. Beli stokin yang jual 3 pasang sekali tu. Lebih jimat daripada beli sepasang / 2 pasang.

Apapun yang penting ikutlah bajet anda Dan berapa orang anak yang bersekolah. Anak yang baru nak naik darjah 1 akan lebih sikit belanjanya. Jadi kalau anak baru nak naik pra, jangan berbelanja sangat dulu. Macam Fahmi hehe.. Kasut & beg baru suruh dia tunggu tahun depan sebab masih boleh gunakan lagi yang tahun lepas. So, barulah dia excited nak masuk darjah 1 tahun depan kannnn...😊

Apa tips shopping anda pula? Meh kongsi kat sini supaya ramai lagi boleh take note mana yang mungkin kita terlupa.

P/s : Siapa yang ada baju/seluar/kain sekolah terpakai yang masih elok lagi cuma anak dah tak muat nak pakai, boleh bagi saya. Saya akan kumpulkan baju sekolah terpakai untuk anak anak Raudhatul Maryam. Saya akan serahkan Dalam program Sabtu ni. Insha Allah. Pastikan yang masih elok lagi ya. Bukan yang dah koyak. 😎

#ceriteraanaksekolah
#bilaanakeksaitednaknaiksekolah

Bedah buku 4 dalam 1!

Sejak Buku Saya Suka Mengaji ni release bulan Mei tahun lalu, saya masih belum berkesempatan lagi nak buat bedah buku ini disebabkan say...