Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2018

Depress kerana kerja?

Soalan :

Salam Puan.. 
Sy mohon kata2 motivasi dari puan.

Sy ibu berkerjaya dan berkahwin. Ada suami dan 2 org anak. (6 thn dan 4 thn). 
Sy long distance ulang alik dari rumah Rawang ke KL tempat keje.

Akibat terlalu penat sy slalu jadi tak ikhlas bekerja. Sy rasa 10tahun sy kerja kosong jiwa. Takde apapun buat sy rs puas. Sy slalu mengatakan sy tak ikhlas dlm kerja.
Sy mahu kerja sendiri dan puas dgn hasil usaha sendiri seperti berniaga.

Namun kedua ibu bapa tak setuju sy berhenti kerja kerana sumber pendapatan mereka ialah dari sy yg menyara keperluan mereka.

Sy terlafaz ayat tak ikhlas.

Mcmana puan? Adakah sy di tahap depression tinggi?

Banyak kali berubah. Jaga solat. Semakin sy jaga solat semakin berat ujian Allah nk uji kesabaran sy..Sehingga sy tak mampu menepis.

Mohon pinjamkn kata2 semangat puan๐Ÿ˜ฐ

T.kasih sudi membaca luahan sy. Semoga Allah merahmati Puan sekeluarga.

.

Wsalam puan.. Maaf, ambil masa lebih 2 minggu untuk menjawab. Soalan ini sepertinya tak layak saya menjawabnya kerana s…

Gelap itu menakutkan ~ Sebuah ibrah dari gerhana

Selepas melihat lihat perkongsian gambar bulan gerhana sampai ke kemuncaknya,

"Abang, Fatihah, jom kita solat sunat gerhana nak?"

"Nak! Nak!"

"Ok jom! Mak ajarkan dulu macamana nak solat sunat gerhana."

*Satu tips untuk ajar anak beribadat tanpa paksaan adalah sentiasa mulakan dengan ayat tawaran.

Setelah habis solat, mak mulakan 'khutbah ringkas' versi rumahku sekolah pertamaku. Hihi..

"Abang dan Fatihah tahu tak ada apa hikmah di sebalik fenomena alam macam gerhana ni?"

"Tak tahu."

"Bila gerhana terjadi, dunia akan gelap buat seketika. Apa yg abang dan tiha rasa bila dunia kita gelap tanpa cahaya?"

"Tiha rasa takut sangat macam nak menangis." Fatihah menjawab.

"Tapi mak.. Kan kita ada teknologi sekarang. Manusia dah cipta lampu. Dengan adanya lampu manusia tak perlu rasa takut dengan gelap lagi." Fathi menjawab dengan skil kbat nya.

"Betul tu. Tapi cuba bayangkan kalau lampu tak ada langsun…