Isnin, 5 Februari 2018

Depress kerana kerja?Soalan :

Salam Puan.. 
Sy mohon kata2 motivasi dari puan.

Sy ibu berkerjaya dan berkahwin. Ada suami dan 2 org anak. (6 thn dan 4 thn). 
Sy long distance ulang alik dari rumah Rawang ke KL tempat keje.

Akibat terlalu penat sy slalu jadi tak ikhlas bekerja. Sy rasa 10tahun sy kerja kosong jiwa. Takde apapun buat sy rs puas. Sy slalu mengatakan sy tak ikhlas dlm kerja.
Sy mahu kerja sendiri dan puas dgn hasil usaha sendiri seperti berniaga.

Namun kedua ibu bapa tak setuju sy berhenti kerja kerana sumber pendapatan mereka ialah dari sy yg menyara keperluan mereka.

Sy terlafaz ayat tak ikhlas.

Mcmana puan? Adakah sy di tahap depression tinggi?

Banyak kali berubah. Jaga solat. Semakin sy jaga solat semakin berat ujian Allah nk uji kesabaran sy..Sehingga sy tak mampu menepis.

Mohon pinjamkn kata2 semangat puan๐Ÿ˜ฐ

T.kasih sudi membaca luahan sy. Semoga Allah merahmati Puan sekeluarga.

.

Wsalam puan.. Maaf, ambil masa lebih 2 minggu untuk menjawab. Soalan ini sepertinya tak layak saya menjawabnya kerana saya tak pernah bekerja di luar rumah selepas mempunyai anak. Sejak saya berkahwin saya terus menjadi surirumah. Jadi, berat saya mahu menjawabnya.

Mohon ibu ibu lain yang PJJ dan mempunyai pengalaman yg serupa dapat berkongsi di sini.

Namun, jika mengikut perspektif saya "yg sudah lama berhenti kerja" ini mungkin boleh difikirkan semula dengan tenang dan baik.

.

1. Saya banyak berjumpa dengan ramai ibu yg baru berhenti kerja menjadi depress dengan anaknya. Niat awal berhenti kerja kerana anak (atau yg lain) akhirnya perkara itu sendiri memberi depress kepadanya dengan lebih teruk lagi apabila faktor semasa turut menyumbang.

Faktor semasa itu ialah tidak keluar rumah dan hanya memerap di rumah bersama anak, tidak berjumpa orang lain atau kawan-kawan untuk berbual (kesan-akibatnya boleh lihat jelas melalui status di fb) dan lebih tertekan kerana ibu semakin sukar untuk solat dan mengaji dalam sehari kerana menguruskan anak kecil. Hingga nak ke bilik air pun susah hatta nak menyidai baju sekejap pun susah mahu ditinggalkan. Ini semua menyumbang faktor stres ibu yg baru mahu membiasakan rutin harian di rumah setelah lama bekerja di luar.

.

2. Apabila kita bercakap mengenai stres & depress semua pekerjaan dalam dunia ini saya menggelarkannya sebagai ada "risiko" tersendiri. Sama juga ada kos lepasnya sendiri.

Ada orang duduk rumah tak boleh lihat rumah bersepah dan bila ibu mula duduk di rumah dan menumpukan perhatian lebih kepada bisnes online sehingga tak sempat mengurus anak-anak yg kecil ini di rumah, rumah menjadi tunggang langgang kerana anak-anak yg ceria dan aktif ini, bersedialah untuk berubah menjadi seseorang yg berlainan daripada sebelum ini. Terpaksa belajar untuk melihat rumah yg bersepah itu sebagai "mendamaikan" atau mahu bertukar menjadi "Hulk hijau" setiap hari.

Ia mengenai bagaimana seseorang boleh berubah dan adapt dengan rutin harian mengikut faktor semasa yg akan sentiasa berubah-ubah. Ini kerana bekerja dengan anak-anak kecil akan selalu berubah dari hari ke hari. Tidak boleh fix seperti jadual pejabat.

Jika buat jadual pun di rumah, ibu dan anak-anak akan stres di kemudian hari (jangka masa panjang) apabila anak kecil ini tak mampu bertahan lama dengan jadual yg tidak fleksibel. Ini realitinya bila duduk di rumah.

Pilihan yg ada - kita berubah atau mahu keadaan sekeliling kita berubah dengan sendirinya?

Apabila seseorang mengharapkan orang sekeliling (anak-anak & suami) yg berubah dulu mengikut keselesaan dan kemahuan kita sendiri, makanya di situlah kunci utama sebuah depress bermula. Kita pilih.

.

3. Saya juga pernah mendapat tentangan orangtua dahulu apabila saya terus tidak bekerja lagi selepas berkahwin. Saya bukan dilahirkan dalam keluarga yg kaya sejak azali.

Semasa itu, ada tekanan yg kuat apabila PTPTN saya belum habis berbayar. Dan kemudian, emak dan abah saya mengatakan takut mereka meninggal dunia kelak dengan meninggalkan hutang PTPTN ini tidak berbayar kerana saya sudah tak bekerja lagi. Hutang PTPTN dibuat semasa saya dalam tanggungan mereka dulu. Jadi, mereka merasakan yg itu masih menjadi hutang mereka juga adanya.

Nak harapkan pendapatan suami yg bekerja seorang pun suami saya ketika itu juga berhadapan bayaran balik PTPTN sehingga naik mahkamah.
(Semasa belajar dulu dia best student mendapat tajaan penuh dari kolejnya dengan mendapat pengecualian tak perlu bayar balik PTPTN. Tup-tup selepas 5 tahun namanya terus naik di mahkamah kerana tak bayar PTPTN. Bila cari dokumen lama pengecualiannya untuk membayar PTPTN itu sudah hilang pula kerana rumah lamanya berpindah. Saya sudah tiada harapan lain untuk bantu membayar hutang saya ini yg akhirnya menjadikan ibu ayah saya susah hati selagi tidak dilunaskan segera sebelum ajal menjemput pergi.)

Adakala, orangtua kita lebih tahu keadaan kita luar dan dalam.

Banyak hutang kah?
Kuat berbelanja kah?
Tak pandai urus duit kah?

Walau bisnes kita masyuk kencang mana sekalipun tapi jika kita berhadapan dengan isu salah satu atau ketiga-tiga persoalan di atas ini, di sinilah punca orangtua kita menentang sekeras-kerasnya keputusan kita untuk berhenti kerja.

Jika misalnya bukan mengenai ketiga-tiga persoalan di atas pun, pastinya orangtua kita memegang prinsip "orang perempuan zaman sekarang kena pegang duit sendiri jangan harapkan suami saja".

Kerana itu, kerisauan orangtua kita bertempat. Bukan saja-saja.

Tetapi, ianya boleh diatasi dengan baik tanpa perlu bermasam muka dengan orang yg melahirkan kita atau menyakiti hati mereka. Mereka betul. Prinsip mereka "yg lebih makan garam dulu" sangat ada benarnya. Terimalah dengan hati terbuka. Redha dengan tentangan ini. Its ok. Kita tak perlu tarik muka dan menuduh ibu ayah kita hanya mahukan duit kita saja dan tak mahu menyokong anaknya pula ini. Tidak perlu.

Kata kuncinya, terima saja 'cabaran' ini. #ubahmindsetdancarapandang

Sekarang, hanya perlu buktikan 'sesuatu' kepada mereka.

Ya, buktikan hasil bisnes puan itu MELEBIHI duit gaji yg puan dapat setiap bulan. Dan beritahu mereka, duit yg diberikan kepadanya ini setiap bulan adalah hasil bisnes puan. Duit gaji puan semuanya dimasukkan dalam simpanan untuk anak sekolah tahun depan.

Dengan BUKTI, orangtua kita akan akur dan akan menjadi mudah bersetuju dengan apapun keputusan kita. Itu yg saya pernah lakukan..

Isu 'tak bekerja dan hanya duduk rumah' apalagi berijazah ini saya sudah lama menghadaminya sejak 10 tahun lalu. Ia memang stres. Saya pernah berada dalam keadaan depress yg sangat hebat.

Tanyalah mana-mana surirumah, sampai satu masa (saya katakan masuk tahun ke-3 atau 4) sumber pendapatan akan menjadi isu yg sangat genting walaupun kita buat bisnes full time apalagi kita mahu melunaskan beberapa hutang piutang yg semakin bertimbun. Ini depress seorang surirumah. Saya berani katakan 1,2,3 tahun pertama masih belum terasa, tunggu sajalah selepas 3 tahun. Depress bertukar bentuk dan 'wajahnya sendiri'.

Kecualilah semasa ini, kita adalah owner kepada bisnes kita sendiri. Kita adalah Pengasas kepada 'suatu produk'. Cabaran dan depressnya tetap ada, cuma berlainan wajahnya daripada watak surirumah.

.

4. Sebaiknya, saya cadangkan jika seseorang yg nekad mahu berhenti kerja, sediakan diri sendiri dengan suatu pembuktian yg kewangan bukan lagi menjadi isu untuk membayar semua jenis hutang di keliling pinggang.

Hanya selepas saya selesai membayar balik PTPTN, barulah saya tidak menerima tekanan lagi pada tahun ke 5 saya menjadi surirumah.

Semasa berada di tahun ke 3 saya menjadi surirumah, saya membayar balik PTPTN sekaligus 20K secara lump sum dengan menggunakan duit simpanan tabung haji emak & abah serta tabung haji saya sendiri kesemuanya sekaligus atas desakan orangtua saya. Itu saja hutang yg saya ada dan orangtua saya mahu membantu saya melunaskan hutang tersebut walaupun saya berasa amat berat untuk menerimanya.

(Mengingat semula keadaan saya yg stres semasa ini, saya gembira dan bersyukur orangtua saya mendesak saya supaya membayar habis PTPTN tersebut di saat saya tiada satu sen pun simpanan. Sungguh, dengan tekananlah akan menjadikan kita seseorang yg lebih hebat untuk menetapkan niat baru yg lebih baik di kehidupan seterusnya yg lebih panjang). ;)

Pada ketika membayar hutang tersebut, jangan cerita bagaimana hati ini remuk redam kerana anak sudah 2 pun masih menggunakan duit simpanan orangtua untuk membayar hutang kita. Malah, saya belajar tinggi ini tidak dapat memberi sedikitpun wang saku bulanan untuk orangtua yg melahirkan saya.

Walhal, niat asal semasa belajar dulu mahu memberi keselesaan dan kegembiraan kepada orangtua saya. Ketika ini saya berada dalam depression yg amat tinggi. Perasaan bersalah dan loser itu wujud! Saya gagal menjadi anak yg baik kepada orangtua saya.

Selepas daripada keadaan yg kelam itu, saya beri diri saya pilihan. Saya mahu berubah atau orang lain berubah untuk saya?

Saya tiada pilihan. Mahu tak mahu saya perlu berubah. Mulakan dengan apa yg ada di tangan.

Macam-macam bisnes saya buat. Haha.. Boleh bertanya kepada rakan-rakan lama saya dulu.

Sehinggalah saya diilhamkan untuk mengajar mengaji anak sendiri dan anak-anak jiran. Selepas 4 tahun, barulah perubahan saya itu lebih besar dan bermakna. Saya bangkit semula dan tetapkan niat satu hari nanti saya mahu memenuhkan semula simpanan tabung haji emak dan abah serta anak-anak. Saya yakin saya akan bayar balik semua duit mereka.

Walaupun sebenarnya, setelah 5 tahun baru saya sedar Allah berikan kegembiraan orangtua saya melalui anak-anak yg saya lahirkan berderet ini bukan pada wang ringgit.

.

5. Sebagai anak juga, kita lebih faham bagaimana sifat ibubapa kita. Buktikan sesuatu yg besar kepadanya. Sekurang-kurangnya, buktikan dulu yg dengan puan berhenti kerja sekalipun hasil bisnes puan lebih besar dari gaji puan.

Walaupun tak bekerja sekalipun kelak, puan masih boleh memberinya wang saku untuk mereka melangsaikan hutang piutang mereka sebelum mereka dijemput ilahi. Inilah salah satu jasa yg puan boleh buat demi menggalas kesusahan mereka melahirkan dan membesarkan puan sejak kecil. Biarlah kelak, mereka tenang di alam barzakh tanpa hutang piutang lain.

Niatkan begitu. Apalah sangat jasa begini nak dibandingkan dengan jerih peritnya ibu puan melahirkan puan dulu dan mencari sesuap nasi untuk anak-anaknya.

Berbincang juga dulu dengan suami samada suami mengizinkan atau tidak. Dan berbincanglah bagaimana pengurusan kewangan kelak bagi melunaskan segala hutang yg ada dan bagaimana lagi setahun kelak bila anak sudah naik sekolah. Bagaimana kemampuan gaji suami untuk sambung memberi wang bulanan kepada orangtua puan juga. Berbincanglah dengan baik.

Saya tahu tuntutan kewangan hidup di KL. Saya sempat bermastautin di tengah KL hanya selama 2 tahun saja dan kemudian ambil keputusan 'balik kampung'.

.

6. Saya juga memahami bagi pasangan yg PJJ. Lebih sukar keadaannya buat mereka untuk mengurus anak-anak seorang diri. Sama juga keadaannya yg mempunyai tempat kerja yg jauh. Maka, usahakanlah sebaiknya untuk duduk berdekatan semampunya. Jika masih bukan lagi rezki, bertahanlah dengan semangat yg terus tinggi dan niat yg terus segar.

Jika sudah tidak mampu dan terlalu lelah dengan semuanya, ambillah keputusan untuk berhenti kerja dengan persetujuan dan redha suami. Duit boleh dicari asalkan hidup lebih rasa tenang bersama. Namun, adaptasilah dengan baik kehidupan rutin yg baru dan jangan sesekali duduk di rumah tak keluar pula ya.

Apabila sudah menjadi ibu surirumah, saya nasihatkan supaya sekali sekala keluarlah berjumpa rakan-rakan lama atau rakan pejabat lama dan saling bertukar cerita dan pandangan. Itu terapi buat semua ibu. Bercakap dengan suami lain. Tidak sama bila kita bercakap dengan 'rakan sebaya' lain di luar rumah. Bawa anak berjalan-jalan dan hiruplah udara segar luar rumah. Adakala, keadaan rumah berupaya "menjumudkan" fikiran kita kerana sudah lama berada dalam satu zon yg selesa.

Ikutilah kelab sokongan atau NGO yg selari dengan passion anda sebagai seorang individu yg mempunyai skil dan pengetahuan tertentu. Asah kembali skil tersebut jangan dipudarkan 'warnanya'. Bergaullah dan binalah rangkaian baru di luar rumah. Anda sangat memerlukan ini. Satu rangkaian yg saling menyokong passion anda dan dapat mengingatkan semula siapa diri anda yg sebenar.

.

7. Dan akhirnya, nasihat saya, jika kita rasa terlalu lelah dengan segala rutin harian kita hari ini, tidak kiralah kita ini seorang yg bekerja di luar rumah mahupun di dalam rumah, tekan butang 'pause' sebentar dan hibernate kan diri daripada segala media sosial yg ada.

Muhasabah diri anda dengan kembali berpegang semula niat asal mengapa anda mahu lakukan perkara ini awal dulu. Bugarkan kembali NIAT awal tersebut.

Dunia media sosial penuh dengan perbandingan dan kejar-mengejar. Mana-mana manusia pun akan berasa sangat lelah dan memenatkan apabila kita perlu mengejar 'performance' orang lain tanpa menilai semula kapasiti dan kemampuan diri kita sendiri yg telah berubah termasuk pasangan kita.

Adakala ber'uzlah dari semua rangkaian media sosial itu amat baik di kala kita rasa diri ini 'helpless' dan tidak pasti niat sebenar kita melakukan suatu pekerjaan.

Carilah semula diri sendiri yg sebenar.

Tetapkan semula niat asal dahulu bermula penghulu segala hari. Bugarkan kembali niat tersebut melalui sisi pandang baru pula. Lihat dari kacamata yg berbeza.

Pada setiap pekerjaan di luar mahupun di dalam rumah sendiri itu ada 'risikonya' dan mempunyai tahap 'depressnya' sendiri dalam jangkamasa panjang maka, berhadapanlah dengan apa jua risikonya.

Ubahlah cara kita memandang sesuatu dan ubahlah perkataan yang kita gunakan.

Saya tunjukkan satu contoh seperti dalam video ini - https://youtu.be/jnwQYwAnud4

Walau apapun situasi dan pekerjaan kita, kita hanya ada 2 pilihan.

Kita mahu berubah dulu atau tunggu orang lain berubah dulu untuk kita?

Kita pilih.

Dan pada setiap pekerjaan itu Allah tetap akan mengujinya berterusan supaya Allah mahu kita betulkan semula niat kita menuju kehidupan yg lebih diredhai.

Ujian dan cabaran tak akan berhenti. Allah sedang mengajar kita tentang keikhlasan maka, diujiNya secara berterusan apa yg kita niatkan itu dan sejauh mana ikhlasnya diri kita terhadap sesuatu.

Saya mencadangkan sebaiknya puan buatlah solat hajat dan istikharah dahulu sebelum nekad membuat keputusan dan selepas perbincangan dengan suami dilakukan. Hanya Allah yg Maha Tahu jalan mana yg terbaik untuk puan lalui.

Dan bersama kedua-dua jalan ini samada susah ataupun senang, pasti ada 'cabaran' dan risikonya tersendiri dan ianya hanya perlu diurus dengan baik tanpa perlu kita mengungkit semula segala amal baik kita yg akan dijadikan saham bekalan yg banyak menuju dunia yg lebih kekal abadi. Itulah kekayaan dan kebahagiaan sebenar.

Demi dunia akhirat. Apalah yg dikejarkan harta dunia jika kita tidak 'menyimpan' dengan sebanyaknya untuk kehidupan di sana dan tidak dapat berbakti semula kepada orangtua kita.

Wallahu a'lam.

#bersamasetiapkesusahanadakesenangan
#bukansekadarsurirumah
#ciptalahlegasikehidupansendiri

1 ulasan:

Mia Liana berkata...

terima kasih atas perkongsian ini...

Bedah buku 4 dalam 1!

Sejak Buku Saya Suka Mengaji ni release bulan Mei tahun lalu, saya masih belum berkesempatan lagi nak buat bedah buku ini disebabkan say...