Langkau ke kandungan utama

Gelap itu menakutkan ~ Sebuah ibrah dari gerhanaSelepas melihat lihat perkongsian gambar bulan gerhana sampai ke kemuncaknya,

"Abang, Fatihah, jom kita solat sunat gerhana nak?"

"Nak! Nak!"

"Ok jom! Mak ajarkan dulu macamana nak solat sunat gerhana."

*Satu tips untuk ajar anak beribadat tanpa paksaan adalah sentiasa mulakan dengan ayat tawaran.

Setelah habis solat, mak mulakan 'khutbah ringkas' versi rumahku sekolah pertamaku. Hihi..

"Abang dan Fatihah tahu tak ada apa hikmah di sebalik fenomena alam macam gerhana ni?"

"Tak tahu."

"Bila gerhana terjadi, dunia akan gelap buat seketika. Apa yg abang dan tiha rasa bila dunia kita gelap tanpa cahaya?"

"Tiha rasa takut sangat macam nak menangis." Fatihah menjawab.

"Tapi mak.. Kan kita ada teknologi sekarang. Manusia dah cipta lampu. Dengan adanya lampu manusia tak perlu rasa takut dengan gelap lagi." Fathi menjawab dengan skil kbat nya.

"Betul tu. Tapi cuba bayangkan kalau lampu tak ada langsung. Kita dan gerhana je. Gelap tak dunia?"

"Gelap.. Gerhana ni menakutkan lah."

"Jadi kenapa Allah cipta dan izinkan gerhana bulan ni terjadi walaupun ia menakutkan?"

Masing masing senyap merenung sejadah.

"Kerana dalam hidup manusia akan tiba satu saat bila dia rasa takut dan 'gelap' dalam hidup dia. Semua manusia ada rasa takut. Ambil ibrah dan pengajaran dari fenomena alam ni masa gerhana. Masa kita berada dalam keadaan takut dan paling gelap dalam hidup, apa perlu kita buat? Solat lah dan sujudlah kepada Allah! Doa, dan beristighfarlah banyak banyak supaya kita boleh 'mendapat cahaya' semula. Minta pada Allah kurniakan kita cahaya. Allah maha mendengar. DIA yang memberi kegelapan ini dan DIA juga yang akan berikan kita cahaya.

Akan datang, bila mak dah tak ada lagi kat dunia ni, abang dan Fatihah akan ingat keadaan ini masa kita solat sama sama solat gerhana tadi. Kalau abang dan tiha rasa sedih atau takut atau keseorangan walaupun tiada seorang pun dalam dunia ni yang faham kita, sentiasa ingat untuk kembali pada Allah dan sujudlah kepadaNya.

Istighfar banyak banyak dan bertenang semasa kita rasa takut. Allah tak akan biarkan kita selalu berada dalam kegelapan. Lama kelamaan Allah mesti akan hadirkan cahaya untuk kita teruskan semula kehidupan ni. Ingat tau.."

Senyap.

"Jom kita berdoa, minta apa pun yang abang dan tiha nak dalam hidup ni. Semasa 'gelaplah' Allah sangat hampir dengan kita. Allah maha mendengar semuanya dalam hati kita."

Masing masing mengangkat tangan dan berdoa.

Selesai berdoa kami bersalaman dan berpelukan di dalam gelap. Saya membisikkan ke telinga masing masing,

'Emak sayang abang sampai bila bila walaupun mak dah tak ada kat dunia ni lagi.'

'Emak sayang Fatihah sampai bila bila walaupun mak dah tak ada kat dunia ni lagi.'

.

Terdetik di hati saya, adakala menjadi seorang emak kita disibukkan dengan 2 anak yang masih kecil sehingga terlupa memeluk 2 lagi anak yang besar. Indahnya kegelapan malam ini mengetuk pintu hati kecil saya dan menjadi asbab untuk meluahkan rasa dan memeluk semula anak anak saya yang besar ini sama seperti satu ketika dahulu.

.

Semoga satu hari nanti, kamu akan lebih memahaminya.

Subhanallah.
Alhamdulillah.
Laa ilaha illallah.
Allahu Akbar.

Gerhana bulan - Blue moon, Super moon, Blood moon berlaku pada 31 Januari 2018.


#bukansekadarhomeschooling
#didikanakabadke21
#ibrahgerhanabulan

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Mengandung anak luar nikah?

Nota : Pengalaman saya berjumpa dan menolong seorang remaja terlanjur adalah pengalaman yang harus saya kongsikan bersama agar ia menjadi iktibar buat semua. Apa yang tidak boleh saya lupakan di mana setelah dia melahirkan, anak luar nikah tersebut terpaksa ditinggalkan di wad NICU berikutan masalah jantung yang mengembang. Sepanjang bayi yang tidak dapat disusukan seperti biasa, remaja ini mengalami bengkak susu yang sangat teruk tapi tidak diketahui olehnya juga ibunya. Betapa bengkak susu itu sangat menyeksakan bagi ibu selepas melahirkan, percayalah, menjadi seorang ibu harus punya banyak informasi. Akhirnya, genap 14 hari anak luar nikah ini meninggal dunia. Boleh baca kisahnya di sini. 

Berikutan pengalaman berharga ini saya terinspirasi untuk membuka pusat perlindungan remaja terlanjur dan anak terbuang satu hari nanti. Doakan saya.

Mudah-mudahan dengan sedikit perkongsian di sini bermanfaat untuk mereka yang sedang tercari-cari jalan yang benar apabila sudah terlanjur.

Apa yang p…

Bagaimana nak daftar pertubuhan alumni di ROS?

Semuanya bermula daripada satu idea.

Semasa kami mendapat perkhabaran yang sekolah lama kami menghadapi sedikit kekangan untuk membaikpulih fasiliti, ada beberapa suara yang berbunyi "Sekolah dah tak ada duit ke?" - "Duit kerajaan pergi mana sampai semua dana dipotong?"

Ini fenomena biasa. Semua orang berhak bertanya begitu dan begini. Itu hak mereka.

Namun, saya tidak mahu memberi banyak alasan dengan hanya bertanya ke sana ke sini mengenai sesuatu yang kita sendiri tidak pasti malah tiada jawapan mengenainya. Jauh sekali mahu berspekulasi serta membawa sisi pandang ke arah 'mencari kesalahan orang lain'. Ia tidak membawa apa-apapun manfaat. Tiada hasil.

Lalu, saya mendapat mesej daripada salah seorang kawan lama yang menyatakan hasrat jika boleh diwujudkan satu akaun khas bagi alumni menyalurkan semua sumbangan dana berbanding mengumpul melalui akaun persendirian, itu adalah lebih baik. Kelak, mana tahu sumbangan itu boleh dimanfaatkan membantu ke sekola…

Coklat ada sepanjang masa.

Untuk makluman semua, walaupun saya tak banyak update entri tentang coklat tak bermakna saya tak buat coklat lagi. 
Coklat saya ada dijual di Jusco Taman Universiti setiap hari sepanjang masa tanpa cuti. Anda boleh masuk melalui pintu Jusco yang belakang sekali berdekatan KFC, PizzaHut dan tempat mainan kanak-kanak yang bertoken itu. Kemudian ke hadapan sedikit menuju ke tangga bergerak. Betul-betul sebelum tangga bergerak anda akan nampak booth ini. 
Namanya di atas tertulis TAQWA CEMERLANG. Menjual banyak kuih-muih tradisional, kerepek, dan bahulu sedap fresh masak di situ. Di hadapannya adalah kedai Lovely Lace dan Poh Kong. 
Tempat lelaki berbaju oren itu berdiri adalah tempat coklat saya dipamerkan. Nampakkan bekas yang kecil-kecil itu? Tinggal satu saja lagi coklat dalam bekas kecil ini yang mengandungi 30 biji coklat campuran. Dan yang ada setiap hari adalah lollychoc dan chocbar yang dipamerkan di bahagian tepi.