Ahad, 8 Oktober 2017

Keliru mahu ambil vaksin atau tidak?Rentetan daripada perkongsian pengalaman saya semasa anak terkena AEFI (https://khadijahgani.blogspot.my/2017/10/anak-kena-aefi.html) saya mendapat soalan respon yg agak memberi kesan kepada saya. Soalan berbentuk "prediction" sebegini sungguh KBAT bagi saya tapi sama-samalah kita mengambil pelajaran daripadanya dengan hati terbuka. :)

.

Soalan :

Assalamualaikum puan..sy sgt terkesan dengan sifat positif puan dlm menangani aefi anak puan..syukur Alhamdulilah. Saya cuma terfikir sekiranya anak puan ditakdirkan mengalami aefi major.. sehingga melibatkan kecatatan kekal adakah cara puan menangani aefi ini masih sama? Dan sekiranya ditakdirkan puan dikurniakan cahaya mata, dengan kondisi major aefi anak, sanggup kah puan ambil risiko mevaksin anak sekali lagi? Saya ingin membaca ulasan puan.. penularan penyakit terutama negara yg ramai pendatang asing sgt membimbangkan.. sebaikknya sistem pertahanan tubuh yg baik adalah dasar terbaik.. saya sekadar ambil berat kesan sampingan pengawet/penstabil dalam vaksin yg sememangnya merbahaya seperti thimerosal...sy sendiri aefi minor setiap kali vaksin. 

Adik2 pernah sawan, ibu sy pernah hilang upaya sementara selepas ambil booster. Anak saya juga minor aefi.. cuma wajarkah kita ambil sesuatu yg berisiko dan berserah pada qada n qadar
.atau kita membuat pilihan tidak mevaksin kerana ketidakpastian risiko? Apa pandangan puan??

Baru2 ini, selepas menerima suntikan booster att semasa mengandung.. bayi sy yg aktif terus lemah pergerakkannya , mlm nya back pain yg selalu dirasai skala sakitnya mencecah 9.. saya demam on off hampir sebulan.. baby ambil masa 2 minggu untuk aktif kembali, tetapi gerakkan tidak sekuat mula2... saya tidak membuat sebarang laporan Aefi walaupun mengetahui. Saya ada bercerita pada nurse n doc, tapi katanya kebetulan shj.. saya ambil keputusan utk menolak booster kedua suntikan att..

Inilah pengalaman saya.. anak yg baru dilahirkan..menangis sepanjang malam selepas suntikan bcg.. tidak dapat ditenangkan..ini dikira minor aefi.. adakah saya perlu terus menyuntik vaksin walaupun tahu risikonya?adakah risiko major aefi yg perlu saya sanggupi atau risiko penyakit2 yang divaksin yg belum pasti anak sy dijangkiti? Saya berasa keliru disitu. Moga Allah tunjukkan jalan dan tetapkan pilihan.


Jawapan saya :

Wa alaikumussalam puan.

1. Kebimbangan puan betul. Ada benarnya. Puan tidak salah.

2. Jika sudah ada rekod lama dari pihak doktor yg menyatakan puan ada history dan rekod lama anak2 sebelum ini tidak boleh divaksin, maka di situ ada pengecualian utk anak puan seterusnya. Saya maklum tidak semua orang yg boleh divaksin. Tapi dengan menafikan hak orang lain yg perlu divaksin dengan awal2 lagi menyatakan tidak mahu vaksin kerana terikut-ikut kata2 orang / pengalaman orang lain yg belum tentu jadi perkara yg sama kepada dirinya, itulah yg tidak sepatutnya berlaku.

3. Jika anak saya menghadapi kesan aefi major, sudah tentu saya akan segera melakukan report aefi ke pihak sepatutnya utk tindakan segera diambil supaya anak orang lain tidak terkena sama batch vaksin yg serupa. Batch vaksin tersebut perlu diperhatikan semula bagaimana cara penyimpanannnya samada betul atau tidak atau berlaku salah intake yg lain atau perkara lain yg perlu diteliti semula.

Adakala kita berprasangka mengikut ilmu kita yg cetek ini tapi sebenarnya ada perkara lain yg berlaku secara saintifik yg boleh dijelaskan jika dikaji dengan teliti oleh orang dalam bidangnya. Satu vaksin boleh memberi kesan yg berbeza ke atas setiap tubuh badan dengan sebab musabab yg berbeza. Ini hasil perbincangan saya dengan bahagian report aefi tempohari. Penelitian bagi satu2 kes itu juga berbeza mengambilkira latar belakangnya dan banyak perkara lain yg perlu dilihat semula.

Bukannya 1 punca / kesan yg terkena atas seorang anak boleh dipukul rata dengan assumption yg ia boleh berlaku perkara yg sama.

Dalam masa yg sama saya pasti akan uruskan apa yg perlu diurus dulu utk sama2 menghadapi kesan kesakitan anak dengan sebaiknya. Usahakan cara pemulihannya atau legakan kesakitannya dulu.

Refer kepada doktor pakar bukan doktor am. Bukan update status di facebook atau minta pandangan rawak dari sesiapa dulu yg entah ada ilmu yg benar atau tidak melalui whatsapp/facebook. Bukan..

Ya. Sama seperti yg saya ceritakan dalam post sebelum ini. Langkah yg sama juga akan saya ambil.

Fokus kepada anak dulu sebelum mendengar nasihat orang luar. Ini bagi memastikan ketenangan diri saya sendiri terjaga. Bayangkan jika semasa kita sedang panik kita tambah lagi dengan membaca beratus2 komen menyuruh kita melakukan itu dan ini, begitu dan begini, salah itu dan salah ini, betul itu dan betul ini. Bagaimanakah ketenangan itu dapat diperolehi?

Tanpa ketenangan ketika diri diuji (tak kiralah ujian apapun yg kita sedang hadapi), kita akan mudah lelah dan akan cepat berasa marah tentang semua perkara dan ini tidak membantu langsung kesembuhan anak yg sedang sakit itu. Anak akan menjadi bertambah sakit bila melihat kita juga sedang 'sakit' di dalam.

Selesai itu, saya akan bermuhasabah kembali mengapa ianya berlaku atas izin Allah. Saya percaya setiap kejadian itu berlaku atas izinNya kerana ada hikmah di sebaliknya yg kita takkan nampak semasa ianya terjadi.. Kenapa Allah izinkan ujian ini berlaku? Apa ilmu yg Allah nak beri pada saya? Apa yg Allah sedang ajarkan buat saya?

Jika anak saya cacat akibat aefi pun saya akan cuba melapangkan dada menerima ujian Allah yg 1 ini. Adakala kecuaian manusia lain boleh jadi asbab kita utk masuk ke syurga Allah tanpa hisab kerana kita termasuk dalam golongan yg dizalimi. Lebih baik daripada kita berada dalam golongan yg menzalimi dengan menafikan hak masyarakat umum dan boleh menjadi penyebab kepada anak kecil lain mendapat penyakit kronik yg mengancam nyawanya di awal usia.

Saya teringat ketika menonton Nona tv3 kisah seorang anak yg lumpuh 1 badan dan menjadi celebral palsy selepas dia terjatuh dari katil semasa kecil. Si ibu sangat redha dan ceria menjaga anaknya. Jika anak saya jatuh katil, diri saya akan berasa bersalah yg kuat. Saya sukar utk memaafkan diri sendiri jika sesuatu berlaku kepada anak. Inikan pula anaknya menjadi istimewa hanya disebabkan jatuh katil?

Jika saya tidak mahu terjadi ke atas anak orang lain, tentu saya akan 'berkempen' JAUHI KATIL kerana ia boleh beri kesan buruk kepada anak! Tetapi, tak berlaku sedemikian rupa kepada ibu ini.
Sungguh saya kagum dengan ibu tersebut. Pasti Allah mengganjarinya dengan syurga kelak atas kepayahan dan kesusahan demi kesusahannya menjaga anak syurga ini.

Sama juga keadaannya walau APAPUN punca/sebab musabab seorang anak menjadi istimewa, redha adalah kata kuncinya dan kita perlu kuat melaluinya demi syurga yg dirindukan. Kita redha atas ketentuannya, Allah akan redha kembali kepada kita. Masuklah kamu ke dalam syurga Allah dengan hati-hati yg tenang.

Jika boleh diubah pandangan masyarakat, tiada apapun 'cacatnya' memelihara dan membesarkan seorang anak istimewa. Jika boleh diubah mindset masyarakat, melalui anak istimewalah kita menumpang doanya dan bahagian hidupnya di dunia ini untuk beroleh syurga tanpa hisab. Tiada siapapun yg tahu jalan manakah yg terbaik buat kita yg akan sentiasa diuji melalui anak-anak.

4. Puan ada hak utk tidak mahu mengambil suntikan vaksin akan datang jika puan merasakan ianya memang beri kesan buruk kepada janin. Menjaga janin juga adalah hak peribadi puan. Puan lebih tahu kerana ianya badan puan sendiri. Puan yg rasa sendiri. Orang lain takkan memahaminya..

Namun, puan masih boleh berbincang dengan doktor pakar lain jika puan rasa doktor ini meremehkan pandangan puan. Kita sentiasa boleh cari pandangan kedua, ketiga dan seterusnya dengan menceritakan history family dan kebimbangan hati puan yg sebenar. Saya pasti ada doktor yg betul2 pakar akan mengambilkira history puan dan akan dapat mengesahkan samada vaksin ini boleh diambil oleh puan atau anak puan pada masa akan datang atau tidak. Serahkan kepada yg betul2 pakar. Rujuklah kepada yg betul2 ahli dalam bidangnya.

5. Bila sudah ada pengesahan dari doktor pakar yg puan serta anak2 puan seterusnya SAH tidak boleh ambil apa jua suntikan vaksin, ia pasti akan menjadikan puan lebih tenang bersalin di hospital kerajaan tanpa perlu bertegang urat atau bermasam muka dengan staf hospital. Tidak perlu menyemai kebencian sesama muslim. Mereka akan faham kenapa puan termasuk dalam pengecualian vaksin. Bukan sebab suka-suka atau sebab orang lain suruh buat atau juga bukan sebab 'orang lain buat sebab - kita pun nak buat' tanpa kita ada sebab yg kuat.

6. Puan perlu juga buat laporan kesan aefi melalui saluran yg saya kongsikan dalam post tersebut supaya kesan aefi di malaysia ini dapat dikaji dengan terperinci sejauh mana keberkesanannya dan keperluannya ke atas rakyat malaysia. Bukanlah nanti kita menggunapakai hasil dapatan kajian negara orang lain pula yg berbeza komposisi masyarakat yg majmuk dan latar belakang penularan penyakit dalam sesebuah negara ini.

Puan juga dapat menyumbang sesuatu kepada ummah secara keseluruhannya. Mana tahu dengan laporan puan yg vital ini akan menjadi titik tolak kepada kajian semula vaksin samada dikurangkan intake tertentu atau diubah kepada kajian lain yg lebih selamat utk generasi seterusnya.

Yang penting sesiapa yg mempunyai kesan major mahupun minor aefi WAJIB buat laporan dan beri kerjasama yg baik kepada pihak yg memegang autoriti tersebut. Jangan mendiamkan diri dan JANGAN kita menjadi golongan yg suka mengadu domba dan menimbulkan kebencian sesama
manusia - surah al hujurat.

Setiap masalah pasti ada jalan yg baik utk diselesaikan walaupun kita ini dilayan dengan cara yg tidak baik sekalipun tetapi cukuplah Rasulullah sebagai contoh teladan yg unggul untuk kita contohi
akhlaknya.

7. Sebaiknya puan lakukanlah solat hajat dan istikharah untuk mendapatkan jawapan yg terbaik buat puan dan anak2.. Saya tiada jawapan yg betul untuk puan. Lakukanlah solat tersebut selepas mengambilkira pandangan pakar yg betul2 dapat memahami kebimbangan puan dan puan berpuas hati dengan penerangannya.

Usah mengambil keputusan hanya berdasarkan "cakap-cakap orang" di alam maya yg puan sendiri
tak pernah bersua muka dengannya dan tidak pasti ilmu yg diperolehinya. Kelak, di akhirat ilmu yg betul itu akan dipersoalkan dan puan ada rujukan yg kuat utk disandarkan keputusan yg puan buat. Berbanding kita menjawab depan Allah -"saya hanya baca di facebook ya Allah."

Semoga puan beroleh jawapan yg benar lagi membenarkan ilmu yg mulia. Ya, ilmu itu luas adanya. Jika dijadikan lautan seluas bumi ini menjadi tintanya, takkan cukup lautan ini. Maka, ilmu kita ini berada di 'lautan atau sungai' yg mana?

.

Jika tak keberatan, bolehkah saya siarkan soalan puan di wall saya? Soalan puan ini mewakili kebimbangan ramai ibu2 di luar sana saya faham.. Mungkin ini akan dapat membantu mereka yg dalam kebimbangan yg sama. Terima kasih di atas soalan puan. Ia memberi kesan kepada saya. 🙂

.

Respon semula :

Wsalam..tq dengan pendapat puan.. ya boleh saja utk kebaikkan umum.. menghargai dan menghormati pendapat .org lain adalah peribadi yg mulia puan.. salam hormat dari saya.#daripetisoalan
#uruskanaefidengantenangandaakanmenang


1 ulasan:

Julia Tarmidi berkata...

Salam singgah. Anda dijemput join GA saya! :)

http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

Bedah buku 4 dalam 1!

Sejak Buku Saya Suka Mengaji ni release bulan Mei tahun lalu, saya masih belum berkesempatan lagi nak buat bedah buku ini disebabkan say...