Khamis, 21 September 2017

Hak anak walaupun tidak sah taraf & status perkahwinanUmat akhir zaman kini, jumlah anak bukan lagi sesuatu yg perlu dibanggakan JIKA cara memperolehinya dengan sesuatu yg mencurigakan lalu mengetepikan semua hak yg ada semata-mata mahu menutup ego.

Allahu akbar.

Saya sudah tidak mampu lagi memikirkan masalah umat hari ini. Tetapi inilah realitinya. Pembentukan anak-anak hari ini sangat berkait rapat dengan 'kejadian' ibu dan ayahnya dengan cara yg bagaimana. Kasihan anak-anak jika ego mengatasi ilmu yg ada semasa mendirikan rumahtangga.

Daripada status anak tidak sah taraf (tidak pasti status perkahwinan ayah ibunya) hingga boleh menjadi pembubaran pernikahan yg akhirnya akan menjadikan status anak-anak sebagai syubhah.

Isunya di sini saya mohon :

1. Daftarkanlah anak di JPN sebelum anak masuk sekolah. Cari semula sijil kelahirannya. Kejar semula jadual suntikan vaksinnya di KK berhampiran. Terlambat pun tak mengapa asalkan buat 2 perkara ini. Daftarkan anak & vaksin.

2. Sijil nikah penting untuk kita simpan. Jika hilang, dapatkan semula di pejabat agama. Tiada alasan jika tiada sijil nikah KECUALI tak pernah bernikah. Dan anak-anak sebenarnya anak luar nikah. Namun, buatlah perkara yg betul kali ini iaitu daftarkan anak. Kembali ke no.1.

3. Jika bernikah di luar Malaysia (tak kisahlah kat sempadan ke overseas ke), pastikan bila balik ke Malaysia daftarkan pernikahan di pejabat agama. Ini penting! Penting untuk pendaftaran anak (1) & penting jika kelak akan berlaku penceraian atau kematian (2).

4. Kalau mati, tak apa. Tiada hak dan harta yg boleh dituntut. Anak-anak konfem tak dapat apa-apa. Kasihan anak.

Kalau bercerai, tak didaftarkan yg bahaya! Bekas isteri tak dapat berkahwin lain di masa akan datang. Kalau berkahwin juga ditakuti akan berlaku pembubaran penikahan kerana status meragukan walaupun sudah bertahun lamanya berlaku penceraian. Kasihan bekas isteri.

5. Jika perkara daftar nikah dan penceraian ini tidak jelas dan tidak mahu daftarkan juga (mahu pentingkan diri sendiri) kelak status anak-anak adalah syubhah. Sama seperti status anak tak sah taraf. Tiada hak dan harta yg boleh diwarisi / dituntut. Pembentukan sahsiah anak-anak juga boleh terganggu. Anda telah menzalimi banyak pihak.

Bertaubatlah. Saya mohon, buatlah perkara yg betul kali ini.

.

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...
assalamualaikum, saya ada seorang abang yang mempunyai 3 orang anak, tapi sy dan keluarga tidak tahu samaada beliau telah berkahwin atau tidak. Tiba-tiba abg sy balik bersama isteri dan anak ,ketiga-tiga anak beliau tidak mempunyai surat beranak. apabila ditanye pasal sijil nikah di orang akan jawab ' siijil nikah hilang ' dan banyak lagi alasan. Sekarang abg sy dan istrinya telah berpisah, anak sulung umur 4 tahun, kedua umur 2 tahun dan bongsu 1 tahun lebih . Anak sulung dan anak kedua ada dengan abg sy di Kuantan manakala anak bongsu dengan isterinya . sy sendiri pun tidak tahu apa yg perlu sy lakukan sebab sy sendri pun tidak berkahwin lagi dan tidak tahu berkaitan hal ini . Abg sy tidak mempunyai sebarang dokumen berkaitan anak-anaknya.
Apa yang perlu sy lakukan, sy kesian tengok anak-anaknya. sy berharap akak dapat membantu sy.

.

Wa alaikumussalam adik yg baik.

Minta ibu adik sendiri yg berbincang dengan abang adik. Pujuk abang adik daftarkan nama anak di JPN. Cari semula salinan sijil nikah dulu di pejabat agama. Kalau hilang pun sijil nikah kita, pejabat agama akan pegang 1 salinan yg lain. Kecuali jika dia berkahwin di luar dari Malaysia. Atau tidak berkahwin langsung bermakna anak2nya itu tidak sah taraf.

Jika tak diidaftarkan, kelak anak2 nya akan susah bila nak masuk sekolah. Apalagi ada ura2 mengatakan kanak2 yg tak mendapat vaksin yg lengkap tak boleh masuk sekolah. Yang paling penting kena daftarkan anak2nya juga demi masa depan anaknya bila usia 6-7 tahun nanti nak ke tadika / PRA dan sekolah darjah 1.

Minta ibu adik berlapang dada jika anak2nya ternyata anak luar nikah. Maafkan kesalahan dia, mohon dia bertaubat. Dengan syarat buatlah sesuatu yg betul pula selepas ini setelah apa yg tak betul ini terjadi. Daftarkanlah anak2 ke JPN. Kemudian, pergi ke KK berhampiran utk ambil suntikan vaksin yg tertinggal. Biar bersusah2 sekarang, demi masa depan anak2 insha Allah segalanya akan baik2 saja jika nama2 anak sudah didaftarkan dengan baik.

Lagi 1, penceraiannya juga perlu didaftarkan. Jika tidak, bekas isterinya akan susah juga di masa hadapan kerana tiada dokumen yg sah utk penceraian. Selagi tiada dokumen, anak2 boleh dikategorikan sebagai anak syubhah. Minta rekodkan penceraiannya.

Sijil pernikahan diperlukan utk daftar penceraian.. Manakala, sijil kelahiran diperlukan utk daftarkan nama anak2 di JPN. Minta abang adik dapatkan sijil kelahiran anak2 daripada bekas isterinya atau jika hilang juga minta pergi ke hospital tempat kelahiran anak2 tersebut dapatkan simpanan hospital bagi membuat pendaftaran nama anak. Jika tiada juga sijil kelahiran anak2 tersebut, kemungkinan dulu bekas isterinya melahirkan sendiri anak2 di mana2 tempat sendirian.

Minta abang adik fikirkan masa depan anak2 yg tak boleh sekolah kelak selagi tak daftar nama dan bekas isterinya yg tak boleh kawin lain kelak selagi tak didaftarkan penceraian. Dia akan menzalimi banyak pihak. Dan orang yg zalim hidupnya takkan tenang.

Astaghfirullah.

.

Nasihat yg serupa ini terpakai buat kaum suami yg berkahwin 2,3 atau 4.

Bila anda berpoligami, jangan sesekali merahsiakannya daripada keluarga! Berani mengambil jalan ini, beranilah menghadapi kenyataannya.

Jika bernikah di luar Malaysia, daftarkanlah pernikahan anda! Jangan menzalimi masa depan anak-anak dan isteri-isteri.

Semasa itu, usahlah menyalahkan pihak lain sihir menyihir jika diri sendiri yg telahpun menzalimi orang lain tanpa sedar.

Pintu taubat sentiasa terbuka. Kembalilah kepada jalan yg benar.


#daripetisoalanhiduppenuhpilihan

Tiada ulasan:

Bedah buku 4 dalam 1!

Sejak Buku Saya Suka Mengaji ni release bulan Mei tahun lalu, saya masih belum berkesempatan lagi nak buat bedah buku ini disebabkan say...