Langkau ke kandungan utama

Sentiasa beri solusi , terangkan peraturan asas


Sejak 3 tahun yang lalu mempelajari Teknik Nabi daripada Puan Guru Khairulaniza Khairuddin, adakala tak dinafikan terkucil ke tabiat lama tapi banyak masa cuba mengaplikasikan teknik sebaik mungkin.

Hasilnya, anak anak semakin serasi dan semakin mahir menggunapakai teknik yang serupa macam emaknya buat..hehe..


Ada beberapa dialog yang saya perasan diolah baik oleh Fathi (6 tahun) bagi tujuan mendorong adik adiknya (5 & 2 tahun) berkelakuan yang baik tanpa menyebut kesalahan yang dilakukan.
Tidak perlu menggunakan perkataan "jangan" atau memperbesarkan kesalahan.

 Hanya sebut yang betul atau menyebut peraturan secara general.

Di satu maghrib,
(Bagi menggantikan jangan menconteng)

"Eh, buku iqra ni untuk dibaca bukan untuk diconteng. Bila kita jaga elok elok iqra ni, baca baik baik nanti Allah suka. Barulah Allah bagi kita apa yang kita mintak."

Fahmi 2 tahun menjawab, "Oooooooo..." (dengan kudusnya).
Tak khusyuk saya berdoa ketika itu! Aduhaiii.... kihkihkih...

Panduan dialog lain yang boleh dikitar semula.
(Bagi menggantikan jangan merengek/menangis)

"Fatihah, kalau nak apa apa kenalah banyak sembahyang, doa, ngaji.. bukan nangis nangis macamni. Bila tiha banyak doa, doa untuk orang lain jugak barulah Allah bagi apa yang tiha nak tu. Kena sabar banyak banyak dulu."

(Bagi menggantikan jangan berebut mainan / bergaduh)

"Fahmi kalau main ke tengok kartun ke kenalah sama sama. Adik beradik kan kena kongsi kongsi. Mana boleh main sorang sorang. Kalau tak gaduh gaduh, main baik baik, barulah mak belikan mainan baru lagi nanti."

(Bagi menggantikan jangan bertumbuk atau memukul macam dalam kartun)

"Fahmi, kita tak boleh terpengaruh dengan kartun. Kartunkan cuma lukisan banyak banyak yang dia gerak gerakkan laju je. Tipu je tu. Mak katakan kita tak boleh ikut orang lain atau kartun. Kita kena ikut diri sendiri. Allah jadikan dua tangan dua kaki kita untuk apa? Hah hah.. untuk apa?"

Dan fathi mula berceramah setelah teknik digunapakai... dan adik adiknya taat pula mendengar. Emaknya pula yang rasa mahu menangis! 

- smile emoticon

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Mengandung anak luar nikah?

Nota : Pengalaman saya berjumpa dan menolong seorang remaja terlanjur adalah pengalaman yang harus saya kongsikan bersama agar ia menjadi iktibar buat semua. Apa yang tidak boleh saya lupakan di mana setelah dia melahirkan, anak luar nikah tersebut terpaksa ditinggalkan di wad NICU berikutan masalah jantung yang mengembang. Sepanjang bayi yang tidak dapat disusukan seperti biasa, remaja ini mengalami bengkak susu yang sangat teruk tapi tidak diketahui olehnya juga ibunya. Betapa bengkak susu itu sangat menyeksakan bagi ibu selepas melahirkan, percayalah, menjadi seorang ibu harus punya banyak informasi. Akhirnya, genap 14 hari anak luar nikah ini meninggal dunia. Boleh baca kisahnya di sini. 

Berikutan pengalaman berharga ini saya terinspirasi untuk membuka pusat perlindungan remaja terlanjur dan anak terbuang satu hari nanti. Doakan saya.

Mudah-mudahan dengan sedikit perkongsian di sini bermanfaat untuk mereka yang sedang tercari-cari jalan yang benar apabila sudah terlanjur.

Apa yang p…

Bagaimana nak daftar pertubuhan alumni di ROS?

Semuanya bermula daripada satu idea.

Semasa kami mendapat perkhabaran yang sekolah lama kami menghadapi sedikit kekangan untuk membaikpulih fasiliti, ada beberapa suara yang berbunyi "Sekolah dah tak ada duit ke?" - "Duit kerajaan pergi mana sampai semua dana dipotong?"

Ini fenomena biasa. Semua orang berhak bertanya begitu dan begini. Itu hak mereka.

Namun, saya tidak mahu memberi banyak alasan dengan hanya bertanya ke sana ke sini mengenai sesuatu yang kita sendiri tidak pasti malah tiada jawapan mengenainya. Jauh sekali mahu berspekulasi serta membawa sisi pandang ke arah 'mencari kesalahan orang lain'. Ia tidak membawa apa-apapun manfaat. Tiada hasil.

Lalu, saya mendapat mesej daripada salah seorang kawan lama yang menyatakan hasrat jika boleh diwujudkan satu akaun khas bagi alumni menyalurkan semua sumbangan dana berbanding mengumpul melalui akaun persendirian, itu adalah lebih baik. Kelak, mana tahu sumbangan itu boleh dimanfaatkan membantu ke sekola…

Coklat ada sepanjang masa.

Untuk makluman semua, walaupun saya tak banyak update entri tentang coklat tak bermakna saya tak buat coklat lagi. 
Coklat saya ada dijual di Jusco Taman Universiti setiap hari sepanjang masa tanpa cuti. Anda boleh masuk melalui pintu Jusco yang belakang sekali berdekatan KFC, PizzaHut dan tempat mainan kanak-kanak yang bertoken itu. Kemudian ke hadapan sedikit menuju ke tangga bergerak. Betul-betul sebelum tangga bergerak anda akan nampak booth ini. 
Namanya di atas tertulis TAQWA CEMERLANG. Menjual banyak kuih-muih tradisional, kerepek, dan bahulu sedap fresh masak di situ. Di hadapannya adalah kedai Lovely Lace dan Poh Kong. 
Tempat lelaki berbaju oren itu berdiri adalah tempat coklat saya dipamerkan. Nampakkan bekas yang kecil-kecil itu? Tinggal satu saja lagi coklat dalam bekas kecil ini yang mengandungi 30 biji coklat campuran. Dan yang ada setiap hari adalah lollychoc dan chocbar yang dipamerkan di bahagian tepi.