Isnin, 20 April 2015

Lagi tentang pilih kata


"Tali otak" bagi anak kecil.

Walaupun berulangkali mengingatkan diri untuk memilih perkataan dan tidak menyebut tingkahlaku anak yang kurang positif, adakalanya saya masih terlepas juga dua tiga perkataan.

(Bukan mudah untuk berubah. Bukan mudah untuk mendidik anak kecil. Tapi, ini sajalah jalan yang paling mudah.)


Pada satu pagi...

"Mak, kenapa abang rasa susah nak buat kalau abang rasa tak nak?"

Tanya Fathi (6 tahun) semasa sedang melihat saya menggosok pakaian.
Kebetulan, ustaz dalam tv baru menyebut satu ayat "80% rasa ketakutan itu adalah anggapan. Belum tentu betul."

"Hmmm... Sebab abang fikir susah dulu dan takut nak mencuba. Kalau abang cuba dulu mesti tak rasa susah. Tengok macam ustaz ni cakap. Apa yang abang takut tu 80% cuma anggapan. Selagi abang tak cuba dulu, abang tak tahu betul ke dia susah nak buat atau tidak. Contohnya, cuba abang makan macam-macam sayur dulu. Baru abang tahu ada sayur yang rasanya tak pahit. Tak semua sayur tu pahit. Selagi abang tak cuba makan sayur lain, abang takkan tahu sayur yang sedap."

"Tapi, macam sayur tu kan dalam kepala abang ni keluarkan semuanya pangkah pada sayur. Dia ada dalam minda abang. Orang lain tak boleh nampak. Cuma abang je yang boleh nampak! Tapi, pangkah tu ada."

"Oooo... Itu sebab abang yang suruh tali otak dalam minda abang buat pangkah awal-awal. Cuba jangan pangkah. Mesti sayur tu tukar jadi rite pulak."

"Aishhh... Emak cakap jangan pangkah tapi tali otak abang tak dapat proses jadi tick. Dia tetap jadi pangkah jugak. Macamana?"

"Erk!" (sambil juling-juling anak mata).. "Ok ok.. Baiklah. Mak cari perkataan kejap eh.. Ermmm... Ok, cuba abang besarkan tick tu. Bila tali otak abang besarkan tick tu, nanti lama-lama pangkah tu akan hilang sendiri. Banyakkan tick dan besarkan dia. Abang mesti boleh halau pangkah tu jauh-jauh!"
(Dengan gaya dua jari di kiri kanan kepala sambil tutup mata.)

"Baik! Abang akan cuba besarkan tick tu.. Abang mesti berjaya melakukannya!"
.
.
.
Haha... Tak tahan betul anakku ini..


Nota ulangkaji :

"Jangan panjat!"
"Jangan lari."
"Jangan tak buat kerja sekolah."
"Anak saya malas nak buat homework."
"Anak saya selalu tantrum tak tentu pasal."
"Anak saya nak orang lain taknak dengar cakap saya."

Sentiasa pilih perkataan apabila bercakap dengan anak kecil. Semakin kita sebut "jangan" diikuti dengan tingkahlakunya yang negatif itu, semakin banyak tingkahlaku yang negatif itu tertanam di dalam mindanya. Semakin kita sebut segala macam jenis kesalahan tingkahlakunya, semakin galaklah tingkahlaku sebegitu terlihatkan melalui tindakannya.

Kenalpasti isunya yang sebenar.

Fokus pada jalan keluar.

Pilih perkataan.

Bukan mudah untuk berubah.

Bukan mudah untuk mendidik anak kecil.

Tapi, ini sajalah jalan yang paling mudah.

Jika berat kita rasakan untuk berubah, lebih berat anak anak untuk berubah.


‪#‎tipsantaididikanak‬

Tiada ulasan:

Bedah buku 4 dalam 1!

Sejak Buku Saya Suka Mengaji ni release bulan Mei tahun lalu, saya masih belum berkesempatan lagi nak buat bedah buku ini disebabkan say...