Sabtu, 21 Februari 2015

Berselawatlah!


Maulid ar Rasul.

Dialog di pagi hari 12 Rabi'ul awwal.

"Abang dan fatihah tahu tak harini hari apa?"
"Entah. Tak tau.." (sambung bermain)
"Harini ialah hari ulangtahun kelahiran Rasulullah! Hari apa abang?"
"Hari kelahiran Rasulullah? Hari apa mak?"
"Ulangtahun kelahiran. Birthday lah. Hmmm, mak nak tanya abang lah.. Agak agak macamana kita nak sambut birthday Nabi kita?"
"Hmm... Entahlah.. Abang pun taktau."
"Ok. Kalau abang punya birthday biasanya abang sambut macamana? Mak selalu buat apa?"
Tiba tiba fatihah mencelah.
"Mesti ada kak bi!"
"Betul! Kak bi tu siapa?"
"Kak bi tu kak bi lah. Nanti abang satu sekolah dengan kak bi."
"Iya.. Betul.. Kak bi tu anak yatim. Abah dia dah meninggal dunia. Dia duduk dengan mak dia je."
"Ha ah.. masa abang kecik kecik sangat dulu abah dia ada lagi kan. Lepastu abah dia dah meninggal.
Sekarang, dia ada cuma kak shasha, kak misah, kak reena. Itu je."

(Haha.. Tergelak dengar dia menyebut nama ibunya kak bi dengan panggilan "kak" juga).

"Oh, abang ingat eh abah dia! Itulah.. Rasulullah sayang sangat dengan anak yatim. Nanti dalam syurga Rasulullah akan duduk dengan semua anak yatim rapat rapat sangat. Jadi, abang rasa kalau Rasulullah sayang anak yatim maksudnya kita pun kena....?"
"Kena sayang anak yatim."
"Tiha dengan abang rasa macamana kita boleh buat baik dengan anak yatim? Apa yg selalu nenek buat dengan anak yatim ramai ramai haritu?"
"Bagi makan!"
"Tepat sekali! Bagi makan kat anak yatim salah satu cara kita buat baik kepada orang yg paling Rasulullah sayang. Mudah mudahan, kita jugak boleh duduk rapat dengan Rasulullah sama sama anak yatim dalam syurga nanti."
"Ooooo... Jadi kita kena belanja kak bi makan."
"Iya... Tapi sebelum tu kita kena selawat sama sama dulu. Macamana selawat?"

Masing masing bangun dan mula bermarhaban.


********************************

Allahumma solli 'ala muhammad wa 'ala alihi wasohbihi wasallam.

Hari ini saya tersedar akan sesuatu.

1. Selawat bukan hanya setakat copy paste dan forward di WhatsApp atau di FB.

2. Selawat juga bukan terhenti setakat perarakan dan semangat di pagi hari.

3. Ajarilah anak kecil berselawat. Berselawatlah bersama sama anak anak di rumah dengan bersemangat dan gembira! Bukan sekadar menaip, forward mahupun copy paste di media sosial.

‪#‎senibercakapdengananakkecil‬

Tiada ulasan:

Hidup di dunia untuk bersusah.

Mak siap basuh baju pagi tadi. Petang baru mak sempat nak sidai. Mak pun keluarkanlah baju bawa ke ampai. Rasanya macam tak sempat juga me...