Sabtu, 3 Januari 2015

RESEPI ROTI BERDAGING CHEESE




Ini adalah kali kedua percubaan membuat resepi ini. Kali pertama hanya menggunakan keju cheddar agak kering dan tidak berapa melekat. Kali ini sungguh moist dan melekat! Alhamdulillah.. Ibu mengandung dan orangtua juga suka makan ini.. Hehe.. Kecuali orang yang tidak suka cheese atau tidak minum susu seperti tuan suamiku yang tercinta maka, tidaklah suka memakan hidangan sebegini.. Kuikuikui..

*Tiada sukatan yang tetap. Saya tak tahu berapa. Main masukkan sesuka hati sahaja..*


(Inti)

Minyak untuk menumis
Daging kisar 1 plastik
Bawang merah
Bawang putih
Serbuk jintan manis - jangan banyak sangat
Serbuk kari daging - jangan banyak sangat
Garam - secukup rasa
Daun ketumbar




(Bahan-bahan)

Buttercup
Roti 12  keping
Keju Cheddar
Keju Mozarela
Telur 5 biji
Susu
Garam
Lada sulah


Cara-caranya :

1. Panaskan ketuhar. Oleskan butter di sekeliling bekas pembakar.

2. Celup 4 keping roti ke dalam campuran telur, susu, garam & lada sulah. Susun ke dalam bekas pembakar 4 keping di bawah.

3. Masukkan separuh daripada inti daging yang dimasak tadi. Ratakan ke seluruh roti.

4. Letak / parut cheddar dan mozarela. Ratakan menutupi keseluruhan roti dan daging.

5. Celup lagi 4 keping roti dan susun.

6. Letakkan kesemua baki inti daging tadi. Ratakan.

7. Letak / parut cheddar dan mozarela menutupi semua bahagian hingga ke tepi.

8. Celup lagi 4 keping roti sebagai penutup. Tuang kesemua baki bancuhan telur ke atasnya.

9. Parut cheddar dan mozarela sekali lagi menutupi keseluruhan penjuru dan bahagian.

* Jangan terlalu banyak mozarela. Cukup untuk menyatukan lapisan roti dan mempunyai struktur “sticky” seperti pizza.*

10. Bakar ke dalam ketuhar 180‘C selama 40 minit.


Selamat menikmati hidangan berkeju.. Yummy...!




Tiada ulasan:

Hidup di dunia untuk bersusah.

Mak siap basuh baju pagi tadi. Petang baru mak sempat nak sidai. Mak pun keluarkanlah baju bawa ke ampai. Rasanya macam tak sempat juga me...