Isnin, 26 Januari 2015

'Aqidah & Keyakinan Anak Kecil


Perbualan saya dan Fathi (5 tahun).

"Misalkata satu hari ada nenek tua nak minta tolong daripada abang, minta ambilkan buah atas pokok. Nenek tua tu cakap terus dengan abang minta tolong. Abang nak tolong tak?"

"Nak."

"Bagus..! Kita mesti tolong orang yg minta tolong dari kita. Ok, misalnya nenek `tu cakap kat kawan abang dulu lepastu kawan abang tu baru cakap kat abang suruh abang ambil buah atas pokok sebab nenek tu minta tolong. Abang nak tolong nenek tu tak?"

"Hmmm... Kat atas pokok ada banyak kerengga.. Nanti sakit pulak kena gigit. Hmm..."

"Abang rasa berat hati kan nak tolong sebab nenek tu tak cakap terus dengan abang? Dia gunakan kawan abang pulak. Abang tak kenal nenek tu macamana kita ada rasa nak tolong? Kan.. Kan.. Kan?"

"Hmm.. Betul juga tu mak!"

"Sebab tulah adab kita meminta tolong dengan berdoa kepada Allah kena direct cakap kat Allah. Tak elok kita berdoa melalui orang lain atau tulis kat tempat lain dengan harapan Allah tolong kita. Kita meletakkan harapan, pertolongan pada manusia lain atau internet atau benda lain, itu bukan adabnya.. Apapun yg terjadi kita kena minta terus daripada Allah. Doa kat Allah. Allah mesti akan tolong kita. Allah tu Maha Penyayang.. Bila kita minta tolong, Dia mesti beri pertolongan. Faham tak abang?"

"Faham tuan!"

****************************************************

Membina 'aqidah dan keyakinan yg benar ke dalam jiwa anak kecil bukan satu perkara mudah. Ia harus dimulakan sejak awal.

Antara yg akan dibincangkan esok hari di Batu Pahat, bi iznillah.


‪#‎senibercakapdengananakkecil‬

Tiada ulasan:

Bedah buku 4 dalam 1!

Sejak Buku Saya Suka Mengaji ni release bulan Mei tahun lalu, saya masih belum berkesempatan lagi nak buat bedah buku ini disebabkan say...