Langkau ke kandungan utama

'Aqidah & Keyakinan Anak Kecil


Perbualan saya dan Fathi (5 tahun).

"Misalkata satu hari ada nenek tua nak minta tolong daripada abang, minta ambilkan buah atas pokok. Nenek tua tu cakap terus dengan abang minta tolong. Abang nak tolong tak?"

"Nak."

"Bagus..! Kita mesti tolong orang yg minta tolong dari kita. Ok, misalnya nenek `tu cakap kat kawan abang dulu lepastu kawan abang tu baru cakap kat abang suruh abang ambil buah atas pokok sebab nenek tu minta tolong. Abang nak tolong nenek tu tak?"

"Hmmm... Kat atas pokok ada banyak kerengga.. Nanti sakit pulak kena gigit. Hmm..."

"Abang rasa berat hati kan nak tolong sebab nenek tu tak cakap terus dengan abang? Dia gunakan kawan abang pulak. Abang tak kenal nenek tu macamana kita ada rasa nak tolong? Kan.. Kan.. Kan?"

"Hmm.. Betul juga tu mak!"

"Sebab tulah adab kita meminta tolong dengan berdoa kepada Allah kena direct cakap kat Allah. Tak elok kita berdoa melalui orang lain atau tulis kat tempat lain dengan harapan Allah tolong kita. Kita meletakkan harapan, pertolongan pada manusia lain atau internet atau benda lain, itu bukan adabnya.. Apapun yg terjadi kita kena minta terus daripada Allah. Doa kat Allah. Allah mesti akan tolong kita. Allah tu Maha Penyayang.. Bila kita minta tolong, Dia mesti beri pertolongan. Faham tak abang?"

"Faham tuan!"

****************************************************

Membina 'aqidah dan keyakinan yg benar ke dalam jiwa anak kecil bukan satu perkara mudah. Ia harus dimulakan sejak awal.

Antara yg akan dibincangkan esok hari di Batu Pahat, bi iznillah.


‪#‎senibercakapdengananakkecil‬

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Mengandung anak luar nikah?

Nota : Pengalaman saya berjumpa dan menolong seorang remaja terlanjur adalah pengalaman yang harus saya kongsikan bersama agar ia menjadi iktibar buat semua. Apa yang tidak boleh saya lupakan di mana setelah dia melahirkan, anak luar nikah tersebut terpaksa ditinggalkan di wad NICU berikutan masalah jantung yang mengembang. Sepanjang bayi yang tidak dapat disusukan seperti biasa, remaja ini mengalami bengkak susu yang sangat teruk tapi tidak diketahui olehnya juga ibunya. Betapa bengkak susu itu sangat menyeksakan bagi ibu selepas melahirkan, percayalah, menjadi seorang ibu harus punya banyak informasi. Akhirnya, genap 14 hari anak luar nikah ini meninggal dunia. Boleh baca kisahnya di sini. 

Berikutan pengalaman berharga ini saya terinspirasi untuk membuka pusat perlindungan remaja terlanjur dan anak terbuang satu hari nanti. Doakan saya.

Mudah-mudahan dengan sedikit perkongsian di sini bermanfaat untuk mereka yang sedang tercari-cari jalan yang benar apabila sudah terlanjur.

Apa yang p…

Bagaimana nak daftar pertubuhan alumni di ROS?

Semuanya bermula daripada satu idea.

Semasa kami mendapat perkhabaran yang sekolah lama kami menghadapi sedikit kekangan untuk membaikpulih fasiliti, ada beberapa suara yang berbunyi "Sekolah dah tak ada duit ke?" - "Duit kerajaan pergi mana sampai semua dana dipotong?"

Ini fenomena biasa. Semua orang berhak bertanya begitu dan begini. Itu hak mereka.

Namun, saya tidak mahu memberi banyak alasan dengan hanya bertanya ke sana ke sini mengenai sesuatu yang kita sendiri tidak pasti malah tiada jawapan mengenainya. Jauh sekali mahu berspekulasi serta membawa sisi pandang ke arah 'mencari kesalahan orang lain'. Ia tidak membawa apa-apapun manfaat. Tiada hasil.

Lalu, saya mendapat mesej daripada salah seorang kawan lama yang menyatakan hasrat jika boleh diwujudkan satu akaun khas bagi alumni menyalurkan semua sumbangan dana berbanding mengumpul melalui akaun persendirian, itu adalah lebih baik. Kelak, mana tahu sumbangan itu boleh dimanfaatkan membantu ke sekola…

Coklat ada sepanjang masa.

Untuk makluman semua, walaupun saya tak banyak update entri tentang coklat tak bermakna saya tak buat coklat lagi. 
Coklat saya ada dijual di Jusco Taman Universiti setiap hari sepanjang masa tanpa cuti. Anda boleh masuk melalui pintu Jusco yang belakang sekali berdekatan KFC, PizzaHut dan tempat mainan kanak-kanak yang bertoken itu. Kemudian ke hadapan sedikit menuju ke tangga bergerak. Betul-betul sebelum tangga bergerak anda akan nampak booth ini. 
Namanya di atas tertulis TAQWA CEMERLANG. Menjual banyak kuih-muih tradisional, kerepek, dan bahulu sedap fresh masak di situ. Di hadapannya adalah kedai Lovely Lace dan Poh Kong. 
Tempat lelaki berbaju oren itu berdiri adalah tempat coklat saya dipamerkan. Nampakkan bekas yang kecil-kecil itu? Tinggal satu saja lagi coklat dalam bekas kecil ini yang mengandungi 30 biji coklat campuran. Dan yang ada setiap hari adalah lollychoc dan chocbar yang dipamerkan di bahagian tepi.