Langkau ke kandungan utama

Asam Pedas Ikan Mayong.

SALAM PERKENALAN

Ruangan resepi ini dibuat khas untuk ibunda saya yang disayangi, Puan Salmah bt Kassim. Atau lebih mesra dipanggil Mak Mah. Emak sebenarnya dah lama menyuruh saya menulis dan membukukan resepi tradisionalnya tersendiri yang terdiri daripada lauk-pauk dan kuih-muih. Inspirasi emak ini sudah lama sebenarnya hasil daripada idea dan pengalamannya serta ilmu sedikit sebanyak yang diperolehi daripada bermacam-macam rancangan masakan. Yang terbaharu, mak suka sangat dengan rancangan Masterchef Malaysia di Astro Ria. Begitu juga slot bersama Chef Sabri di Ikim.fm setiap hari Jumaat jam 10 pagi mesti mak tak lupa!

Oleh kerana proses membukukan resepi tradisional mak agak memakan masa dan memerlukan 'test market' terlebih dahulu maka, saya fikir baik saya 'joint venture' saja ke dalam blog saya ini sekadar memulakan apa yang saya ada dan apa yang saya mampu. Mak juga tahu saya adalah seorang blogger aktif. Jadi, mak pula yang bersemangat untuk mengaktifkan resepinya dalam alam maya ini!

Niat asal mak hanyalah untuk berkongsi ilmu dan rahsia masakannya kepada anak cucu cicitnya kelak. Di masa akan datang, mak boleh menjangkakan yang generasi alpha (grup anak lahir tahun 2000 ke atas) akan ketandusan resepi warisan turun temurun dan mungkin rahsia menyiang ikan pun tak pandai jika tidak ditunjukkan. Jadi, ruangan resepi ini adalah sebagai catatan abadi di dunia maya ini serta perkongsian ilmu kepada anak cucu cicit ciutnya kelak atau sesiapa saja sebagai amal jariahnya. Mak kata, "Kalau mak dah takde nanti, sekurang-kurangnya masih ada lagi ilmu mak yang diwarisi.." InsyaAllah..

Jadi, untuk resepi pertama ialah Asam Pedas Mak Mah. Terus terang saya katakan, takde lagi masakan asam pedas yang setanding mak di mana-mana sekalipun! Walaupun saya dah berkahwin, ada anak pun saya lebih suka asam pedas mak ini. Tak sama dengan orang lain. Moto masakan mak adalah TIADA MSG, TIADA BELACAN... Semuanya oriiiiii!!! Barulah berkhasiat.. ;))




Asam pedas masakan wajib orang Johor. Ia boleh dimasak dengan ayam atau apa saja jenis ikan. Tapi, ramai yang tak tahu untuk memasak ikan mayong yang tak berbau hanyir langsung! Inilah rahsianya..

Ikan mayong dan Ikan duri mempunyai urat hanyir di kiri kanan badannya. Urat ini WAJIB dikeluarkan terlebih dahulu semasa membersihkannya. Insang ikan mayong pula boleh dimakan dan jangan dibuang kerana insangnya lembut dan sedap.

Jika mahu menggunakan ikan parang, WAJIB ditarik kepala dan ekornya terlebih dahulu sehingga berbunyi sebelum memotong ikan parang ke bahagian-bahagian kecil. Supaya tulang ikan parang tak melekat pada dagingnya apabila dimakan nanti. Ikan parang banyak tulang halus! Dalam gambar ini adalah ikan mayong.


Kiri
Kanan
Kepala

Di sini terletak uratnya.




Kemudian, direndam dalam air asam jawa. Perkara asas untuk apa-apa ikan tidak berbau hanyir ialah dengan merendamkan ikan dengan air asam jawa + garam kasar dalam 10-15 minit. Dan kemudian toskan.


Bahan-bahan utama untuk dikisar halus (untuk 1kilo ikan) :

10 biji bawang merah yang kecil
7 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
2 batang serai (ambil yang lembut sahaja)
1/2 inci lengkuas
20 tangkai cili kering

Panaskan 2 senduk minyak atau secukupnya.


Masukkan bahan dikisar tadi. Tumis hingga garing. Naik bau. Terbit minyak. Dalam 15-20 minit.


Bila bahan tumisan separuh garing masukkan daun kesom.


Bila sudah betul garing, masukkan air asam jawa. Segenggam asam jawa + air setengah periuk kecil.





Tunggu hingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukupnya.


Bila sudah mendidih, masukkan ikan. (Jika masuk ikan awal, ikan akan mudah hancur). Biarkan api sederhana besar. Dalam 10 minit. Tunggu hingga mendidih lagi.


Tunggu hingga kuah menjadi pekat sikit dan ikan hilang air.


Kecilkan api dan renehkan lebih kurang 10 minit lagi.


Dan, walla!!

Tiada MSG, tiada belacan.. Hanya yang asli.. Selamat mencuba!


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Mengandung anak luar nikah?

Nota : Pengalaman saya berjumpa dan menolong seorang remaja terlanjur adalah pengalaman yang harus saya kongsikan bersama agar ia menjadi iktibar buat semua. Apa yang tidak boleh saya lupakan di mana setelah dia melahirkan, anak luar nikah tersebut terpaksa ditinggalkan di wad NICU berikutan masalah jantung yang mengembang. Sepanjang bayi yang tidak dapat disusukan seperti biasa, remaja ini mengalami bengkak susu yang sangat teruk tapi tidak diketahui olehnya juga ibunya. Betapa bengkak susu itu sangat menyeksakan bagi ibu selepas melahirkan, percayalah, menjadi seorang ibu harus punya banyak informasi. Akhirnya, genap 14 hari anak luar nikah ini meninggal dunia. Boleh baca kisahnya di sini. 

Berikutan pengalaman berharga ini saya terinspirasi untuk membuka pusat perlindungan remaja terlanjur dan anak terbuang satu hari nanti. Doakan saya.

Mudah-mudahan dengan sedikit perkongsian di sini bermanfaat untuk mereka yang sedang tercari-cari jalan yang benar apabila sudah terlanjur.

Apa yang p…

Bagaimana nak daftar pertubuhan alumni di ROS?

Semuanya bermula daripada satu idea.

Semasa kami mendapat perkhabaran yang sekolah lama kami menghadapi sedikit kekangan untuk membaikpulih fasiliti, ada beberapa suara yang berbunyi "Sekolah dah tak ada duit ke?" - "Duit kerajaan pergi mana sampai semua dana dipotong?"

Ini fenomena biasa. Semua orang berhak bertanya begitu dan begini. Itu hak mereka.

Namun, saya tidak mahu memberi banyak alasan dengan hanya bertanya ke sana ke sini mengenai sesuatu yang kita sendiri tidak pasti malah tiada jawapan mengenainya. Jauh sekali mahu berspekulasi serta membawa sisi pandang ke arah 'mencari kesalahan orang lain'. Ia tidak membawa apa-apapun manfaat. Tiada hasil.

Lalu, saya mendapat mesej daripada salah seorang kawan lama yang menyatakan hasrat jika boleh diwujudkan satu akaun khas bagi alumni menyalurkan semua sumbangan dana berbanding mengumpul melalui akaun persendirian, itu adalah lebih baik. Kelak, mana tahu sumbangan itu boleh dimanfaatkan membantu ke sekola…

Coklat ada sepanjang masa.

Untuk makluman semua, walaupun saya tak banyak update entri tentang coklat tak bermakna saya tak buat coklat lagi. 
Coklat saya ada dijual di Jusco Taman Universiti setiap hari sepanjang masa tanpa cuti. Anda boleh masuk melalui pintu Jusco yang belakang sekali berdekatan KFC, PizzaHut dan tempat mainan kanak-kanak yang bertoken itu. Kemudian ke hadapan sedikit menuju ke tangga bergerak. Betul-betul sebelum tangga bergerak anda akan nampak booth ini. 
Namanya di atas tertulis TAQWA CEMERLANG. Menjual banyak kuih-muih tradisional, kerepek, dan bahulu sedap fresh masak di situ. Di hadapannya adalah kedai Lovely Lace dan Poh Kong. 
Tempat lelaki berbaju oren itu berdiri adalah tempat coklat saya dipamerkan. Nampakkan bekas yang kecil-kecil itu? Tinggal satu saja lagi coklat dalam bekas kecil ini yang mengandungi 30 biji coklat campuran. Dan yang ada setiap hari adalah lollychoc dan chocbar yang dipamerkan di bahagian tepi.