رَبِّ هَبْ لِي حُكْمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ

Wahai Tuhanku, berikanlah daku ilmu pengetahuan ugama, dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang soleh

وَاجْعَلْ لِي لِسَانَ صِدْقٍ فِي الْآخِرِينَ

Dan jadikanlah bagiku sebutan yang baik (nama yang harum) dalam kalangan orang-orang yang datang kemudian

وَاجْعَلْنِي مِنْ وَرَثَةِ جَنَّةِ النَّعِيمِ

Dan jadikanlah daku dari orang-orang yang mewarisi Syurga Jannatun-Naiim

وَلَا تُخْزِنِي يَوْمَ يُبْعَثُونَ

Dan janganlah engkau hinakan daku pada hari makhluk-makhluk dibangkitkan hidup semula -

يَوْمَ لَا يَنْفَعُ مَالٌ وَلَا بَنُونَ

Hari yang padanya harta benda dan anak-pinak tidak dapat memberikan pertolongan sesuatu apapun

إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ

Kecuali (harta benda dan anak-pinak) orang-orang yang datang mengadap Allah dengan hati yang selamat sejahtera

وَأُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقِينَ

Dan (pada hari itu) didekatkan Syurga bagi orang-orang yang bertaqwa

(Surah ash-shua'ra)

Sabtu, 3 Disember 2011

# ResepiMakmah

Asam Pedas Ikan Mayong.

SALAM PERKENALAN

Ruangan resepi ini dibuat khas untuk ibunda saya yang disayangi, Puan Salmah bt Kassim. Atau lebih mesra dipanggil Mak Mah. Emak sebenarnya dah lama menyuruh saya menulis dan membukukan resepi tradisionalnya tersendiri yang terdiri daripada lauk-pauk dan kuih-muih. Inspirasi emak ini sudah lama sebenarnya hasil daripada idea dan pengalamannya serta ilmu sedikit sebanyak yang diperolehi daripada bermacam-macam rancangan masakan. Yang terbaharu, mak suka sangat dengan rancangan Masterchef Malaysia di Astro Ria. Begitu juga slot bersama Chef Sabri di Ikim.fm setiap hari Jumaat jam 10 pagi mesti mak tak lupa!

Oleh kerana proses membukukan resepi tradisional mak agak memakan masa dan memerlukan 'test market' terlebih dahulu maka, saya fikir baik saya 'joint venture' saja ke dalam blog saya ini sekadar memulakan apa yang saya ada dan apa yang saya mampu. Mak juga tahu saya adalah seorang blogger aktif. Jadi, mak pula yang bersemangat untuk mengaktifkan resepinya dalam alam maya ini!

Niat asal mak hanyalah untuk berkongsi ilmu dan rahsia masakannya kepada anak cucu cicitnya kelak. Di masa akan datang, mak boleh menjangkakan yang generasi alpha (grup anak lahir tahun 2000 ke atas) akan ketandusan resepi warisan turun temurun dan mungkin rahsia menyiang ikan pun tak pandai jika tidak ditunjukkan. Jadi, ruangan resepi ini adalah sebagai catatan abadi di dunia maya ini serta perkongsian ilmu kepada anak cucu cicit ciutnya kelak atau sesiapa saja sebagai amal jariahnya. Mak kata, "Kalau mak dah takde nanti, sekurang-kurangnya masih ada lagi ilmu mak yang diwarisi.." InsyaAllah..

Jadi, untuk resepi pertama ialah Asam Pedas Mak Mah. Terus terang saya katakan, takde lagi masakan asam pedas yang setanding mak di mana-mana sekalipun! Walaupun saya dah berkahwin, ada anak pun saya lebih suka asam pedas mak ini. Tak sama dengan orang lain. Moto masakan mak adalah TIADA MSG, TIADA BELACAN... Semuanya oriiiiii!!! Barulah berkhasiat.. ;))




Asam pedas masakan wajib orang Johor. Ia boleh dimasak dengan ayam atau apa saja jenis ikan. Tapi, ramai yang tak tahu untuk memasak ikan mayong yang tak berbau hanyir langsung! Inilah rahsianya..

Ikan mayong dan Ikan duri mempunyai urat hanyir di kiri kanan badannya. Urat ini WAJIB dikeluarkan terlebih dahulu semasa membersihkannya. Insang ikan mayong pula boleh dimakan dan jangan dibuang kerana insangnya lembut dan sedap.

Jika mahu menggunakan ikan parang, WAJIB ditarik kepala dan ekornya terlebih dahulu sehingga berbunyi sebelum memotong ikan parang ke bahagian-bahagian kecil. Supaya tulang ikan parang tak melekat pada dagingnya apabila dimakan nanti. Ikan parang banyak tulang halus! Dalam gambar ini adalah ikan mayong.


Kiri
Kanan
Kepala

Di sini terletak uratnya.




Kemudian, direndam dalam air asam jawa. Perkara asas untuk apa-apa ikan tidak berbau hanyir ialah dengan merendamkan ikan dengan air asam jawa + garam kasar dalam 10-15 minit. Dan kemudian toskan.


Bahan-bahan utama untuk dikisar halus (untuk 1kilo ikan) :

10 biji bawang merah yang kecil
7 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
2 batang serai (ambil yang lembut sahaja)
1/2 inci lengkuas
20 tangkai cili kering

Panaskan 2 senduk minyak atau secukupnya.


Masukkan bahan dikisar tadi. Tumis hingga garing. Naik bau. Terbit minyak. Dalam 15-20 minit.


Bila bahan tumisan separuh garing masukkan daun kesom.


Bila sudah betul garing, masukkan air asam jawa. Segenggam asam jawa + air setengah periuk kecil.





Tunggu hingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukupnya.


Bila sudah mendidih, masukkan ikan. (Jika masuk ikan awal, ikan akan mudah hancur). Biarkan api sederhana besar. Dalam 10 minit. Tunggu hingga mendidih lagi.


Tunggu hingga kuah menjadi pekat sikit dan ikan hilang air.


Kecilkan api dan renehkan lebih kurang 10 minit lagi.


Dan, walla!!

Tiada MSG, tiada belacan.. Hanya yang asli.. Selamat mencuba!


Tiada ulasan:

#jdtblogger #teambloggerjohor