Langkau ke kandungan utama

COKLAT


Ini adalah hasil buatan coklat saya pertama kalinya.

Ini pula kali kedua.

Yang ini pula kali ketiga.

Seterusnya, saya sudah berkali-kali membuat coklat atas permintaan ramai. Tapi, saya masih serba kekurangan dan masih dalam pembelajaran. Belajar lagi untuk tahu buat lebih banyak coklat dan upgrade sentiasa dari segi rupa, bentuk, rasa, pakaging dan serba serbi! (komen anda amat dialu-alukan)....

Yang penting saya seronok dapat buat coklat sebegini. Kita buat suka hati, orang makan pun suka hati! :)) Tengok anak-anak saya makan lagi suka hatiii!!! hehe..


Jika anda berminat, berikut adalah senarai harganya:

BUNDLE (untuk makan banyak-banyak, tiada hiasan).
50 biji (1 balang) - biasanya saya lebihkan untuk penuhkan 1 balang tuh.
Ada filling + OLIVE OIL = RM 40
Ada filling + biasa = RM 35
Tiada filling + OLIVE OIL = RM 30
Tiada filling + biasa = RM 25COKLAT BERPAKEJ (dalam kotak, bersama hiasan jika perlu & mahu)
2 biji = RM 2.80 = RM 3.00 (Olive oil)
4 biji = RM 5.50 = RM 6.00 (Olive oil)
9 biji = RM 12.50 = RM 13.00 (Olive oil)
12 biji = RM 15.50 = RM 16.00 (Olive oil)
15 biji = RM 20.00 = RM 20.50 (Olive oil)
24 biji = RM 38.00 = RM 38.50 (Olive oil)

Kotak 28 biji

Kotak 15 biji

Kotak eksklusif 9 biji

Bekas loose 22 biji (bukan kotak) semuat yang boleh

Kotak 25 biji

Nota penting : Kotak & berapa biji tertakluk pada permintaan dan bajet anda.
Untuk tulisan + RM 5
Untuk pos + RM 10

DAN

Ini pula hasil karya terbaharu saya.
CHOCO POPS BAR = RM 3 /sekeping.

Coklat bar biasa RM 2.50 / sekeping.


Saya paling suka dengan coklat loli ini walaupun kerjanya perlukan fokus yang tinggi dan penelitian sepenuhnya tapi hasilnya sentiasa mengujakan saya! (selalu jadi sasaran anak juga sebab menarik). Part ini saya akan ceritakan kemudian. To be continued....

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Mengandung anak luar nikah?

Nota : Pengalaman saya berjumpa dan menolong seorang remaja terlanjur adalah pengalaman yang harus saya kongsikan bersama agar ia menjadi iktibar buat semua. Apa yang tidak boleh saya lupakan di mana setelah dia melahirkan, anak luar nikah tersebut terpaksa ditinggalkan di wad NICU berikutan masalah jantung yang mengembang. Sepanjang bayi yang tidak dapat disusukan seperti biasa, remaja ini mengalami bengkak susu yang sangat teruk tapi tidak diketahui olehnya juga ibunya. Betapa bengkak susu itu sangat menyeksakan bagi ibu selepas melahirkan, percayalah, menjadi seorang ibu harus punya banyak informasi. Akhirnya, genap 14 hari anak luar nikah ini meninggal dunia. Boleh baca kisahnya di sini. 

Berikutan pengalaman berharga ini saya terinspirasi untuk membuka pusat perlindungan remaja terlanjur dan anak terbuang satu hari nanti. Doakan saya.

Mudah-mudahan dengan sedikit perkongsian di sini bermanfaat untuk mereka yang sedang tercari-cari jalan yang benar apabila sudah terlanjur.

Apa yang p…

Bagaimana nak daftar pertubuhan alumni di ROS?

Semuanya bermula daripada satu idea.

Semasa kami mendapat perkhabaran yang sekolah lama kami menghadapi sedikit kekangan untuk membaikpulih fasiliti, ada beberapa suara yang berbunyi "Sekolah dah tak ada duit ke?" - "Duit kerajaan pergi mana sampai semua dana dipotong?"

Ini fenomena biasa. Semua orang berhak bertanya begitu dan begini. Itu hak mereka.

Namun, saya tidak mahu memberi banyak alasan dengan hanya bertanya ke sana ke sini mengenai sesuatu yang kita sendiri tidak pasti malah tiada jawapan mengenainya. Jauh sekali mahu berspekulasi serta membawa sisi pandang ke arah 'mencari kesalahan orang lain'. Ia tidak membawa apa-apapun manfaat. Tiada hasil.

Lalu, saya mendapat mesej daripada salah seorang kawan lama yang menyatakan hasrat jika boleh diwujudkan satu akaun khas bagi alumni menyalurkan semua sumbangan dana berbanding mengumpul melalui akaun persendirian, itu adalah lebih baik. Kelak, mana tahu sumbangan itu boleh dimanfaatkan membantu ke sekola…

Coklat ada sepanjang masa.

Untuk makluman semua, walaupun saya tak banyak update entri tentang coklat tak bermakna saya tak buat coklat lagi. 
Coklat saya ada dijual di Jusco Taman Universiti setiap hari sepanjang masa tanpa cuti. Anda boleh masuk melalui pintu Jusco yang belakang sekali berdekatan KFC, PizzaHut dan tempat mainan kanak-kanak yang bertoken itu. Kemudian ke hadapan sedikit menuju ke tangga bergerak. Betul-betul sebelum tangga bergerak anda akan nampak booth ini. 
Namanya di atas tertulis TAQWA CEMERLANG. Menjual banyak kuih-muih tradisional, kerepek, dan bahulu sedap fresh masak di situ. Di hadapannya adalah kedai Lovely Lace dan Poh Kong. 
Tempat lelaki berbaju oren itu berdiri adalah tempat coklat saya dipamerkan. Nampakkan bekas yang kecil-kecil itu? Tinggal satu saja lagi coklat dalam bekas kecil ini yang mengandungi 30 biji coklat campuran. Dan yang ada setiap hari adalah lollychoc dan chocbar yang dipamerkan di bahagian tepi.