رَبِّ هَبْ لِي حُكْمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ

Wahai Tuhanku, berikanlah daku ilmu pengetahuan ugama, dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang soleh

وَاجْعَلْ لِي لِسَانَ صِدْقٍ فِي الْآخِرِينَ

Dan jadikanlah bagiku sebutan yang baik (nama yang harum) dalam kalangan orang-orang yang datang kemudian

وَاجْعَلْنِي مِنْ وَرَثَةِ جَنَّةِ النَّعِيمِ

Dan jadikanlah daku dari orang-orang yang mewarisi Syurga Jannatun-Naiim

وَلَا تُخْزِنِي يَوْمَ يُبْعَثُونَ

Dan janganlah engkau hinakan daku pada hari makhluk-makhluk dibangkitkan hidup semula -

يَوْمَ لَا يَنْفَعُ مَالٌ وَلَا بَنُونَ

Hari yang padanya harta benda dan anak-pinak tidak dapat memberikan pertolongan sesuatu apapun

إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ

Kecuali (harta benda dan anak-pinak) orang-orang yang datang mengadap Allah dengan hati yang selamat sejahtera

وَأُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقِينَ

Dan (pada hari itu) didekatkan Syurga bagi orang-orang yang bertaqwa

(Surah ash-shua'ra)

Selasa, 28 Mac 2017

Video Pendidikan Penyusuan Susu Ibu & Kesihatan Kanak-kanak ~ SIRI 1 : Tak cukup susu?

Mac 28, 2017 0 Comments


Inilah hasil pertama saya sebagai penulis skrip dan lakon layar. Juga sebagai editor dan memasukkan subtitle ke dalam video ini.

Ya, video ini penuh tragedi & airmata yg datang bersama dengan pengalaman ini.

Sudah lama siap, tapi saya baru terfikir mahu meletakkannya di blog kesayangan ini. Hehe..

Video seterusnya Scene 2 : Nipple confusion dan Scene 3 : Jaundice akan bakal menyusul. Masih berbaki lagi shooting. Dan saya masih lagi menjadi penulis skrip dan lakon layarnya. Kali ini tak mahu lagi terlalu panjang dan terlalu kaku.. Hehe..

Doakan kemenjadiannya. Insha Allah.

Sekarang, saya sedang sibuk untuk set up website baru KSPSIJB bersama tim saya. Berat rasanya tanggungjawab ini. Allah.. Sungguh banyak sekali yg perlu dilunaskan.

Waktu ini juga, Telaga Biru sedang menunggu juga manuskrip penuh saya untuk Buku Didik Anak Abad Ke 21 ...

Juga sedikit waktu lagi saya akan melancarkan penerbitan My Busybook KIK. Banyak rangka promosi yg perlu diselesaikan. Saya sedang menunggu krafter untuk memberikan final cost yg melibatkan correction kali ke-2. Bukan senang nak terbitkan busybook ini. Konsepnya perlu betul mengikut KIK asal.. Allah, memang susah sebenarnya. Kerana itu, correction terpaksa dibuat kali kedua. Dan sebenarnya ada lagi correction yg perlu dibuat, tapi saya "tutup mata" saja. Jika tidak, tidak bergeraklah saya. Hehe.. Kita mulakan dengan apa yg ada. Dan kelak penambah baikan akan dilakukan waktu demi waktu.

Melihatkan semua kerja-kerja ini, saya menyerah.

Tiada daya usaha saya melainkan dengan pertolongan Allah..

Saya berserah. Apa yg mampu saya buat, saya buatlah perlahan-perlahan. Insha Allah.

Doakan saya kuat melalui kesemua keserentakan ini.


Rabu, 22 Mac 2017

Jalan menuju syurga

Mac 22, 2017 2 Comments




"Hari ni Tiha dah janji dengan mak kan nak pergi sekolah agama?"

"Hmmm..." Fatihah menunduk.

"Semalam kan mak dah bagi peluang kat Tiha tak datang sekolah agama jadi hari ni Tiha dah janji nak pergi kan? Bila dah berjanji kena tepati tau."

"Alaaa, tak ada sesiapa pun yg tahu Tiha tak datang.. Ustazah baru ni tak kenal Tiha pun."

"Abis, kawan-kawan? Mesti ada yg cari Tiha kan?"

"Tak ada mak. Kawan-kawan pun tak ada yg tahu nama Tiha ni apa.."

*Hmmm.. Lupa pulak Fatihah ni sejenis banyak cakap kat rumah tapi diam seribu bahasa kat sekolah.

Label

#jdtblogger #teambloggerjohor