Jumaat, 23 Disember 2016

Bagaimana mahu bermula mengajar anak mengaji?







Dari peti soalan :

Salam kak khadijah..sy sbnarnye kagum dgn semangat akk n sy mohon Allah bg sy semangat mcm akk..sy berminat sgt nak htr ank sy pegi kelas mngaji dg akk tapi dia baru 10bulan.. Insya Allah bila dia da msuk 2thun sy akn htr mngaji dgn akk..akk boleh bagi sy tips utk ajarkan bayi hruf2 hijaiyyah..sy guna video dan flash card tapi kdg2 bru tunjuk 6 hruf dia dah mrangkak ke tempat lain..mgkin sy ekstrem sgt nk dia knal smua hruf.. Melalui pngalaman akk mcm mana akk ajar anak akk?


Jawapan :

Maafkan saya puan yg bertanya kerana ambil masa dekat sebulan juga untuk menjawab.

Saya pun bukanlah yg terbaik. Anak puan boleh dihantar kepada sesiapa saja yg boleh mengajar mengaji. Tidak semestinya saya. Tapi umur 2 tahun itu pun masih kecil untuk dihantar ke rumah orang untuk mengaji. Puan mampu dan boleh mengajar sendiri di rumah dulu.


Bagaimana lembutkan hati anak-anak?


*Kongsi semula tulisan lama.

Apabila mendapat soalan dan emel, saya rasakan tidak layak menjawabnya. Ia amat berat untuk saya. Maafkan saya kerana mengambil masa yg lama.

Soalan : Macamana hendak melembutkan hati anak-anak?


Jawapan : Saya sudah agak yg saya bakal mengalami ujian begini setiap kali saya mendapat soalan. Baru-baru ini, saya ditemukan dengan sepasang ibubapa yg punya 3 orang anak (dalam jagaannya) dan 2 orang lagi berada di kampung. Anak-anaknya subhanallah!

Saya dan emak saya susah tidur malam itu disebabkan pertemuan kami petang itu.

Sebelum ini, pernah juga saya berjumpa kanak-kanak hyperactive. Begitu juga anak anak murid mengaji ada juga yg begitu. Namun, yg ini hyperactivenya sangat terlebih.

Lalu, saya abaikan saja mereka untuk berbuat sesuka hatinya.

Dalam begitu, saya suka memerhati.

Setiap kali anaknya mengambil barang, keluar masuk bilik, melompat ke sana ke mari, berlari keluar
masuk rumah berkaki ayam, memusing-musingkan kerusi, mengambil dan bermain dengan remote control dan tv, mengambil buku dan bermain dengan macam-macam lagi, pasti si ibunya menjerit di hadapan kami (tuan rumah) seperti dia menjerit di rumahnya sendiri. Seterusnya menggertak setiap seorang anak anaknya. Si ibu baru berusia 25 tahun.



Percepatkan pernikahan anak.

Saya tak pasti ini bulan apa.. Dalam masa 24 jam saja saya menerima 3 emel dan 1 private message yg berkaitan mengandung luar nikah.. Alla...