Rabu, 10 September 2014

Anak kecil bermasalah?


Sudah lama soalan ini diperap. Maaf kerana ambil masa yg lama sebelum saya beroleh kekuatan dan buah fikiran untuk menjawab.

Ini adalah soalan daripada seorang sahabat saya. Kawan-kawan lama termasuk ahli keluarga saya memanggil saya "Kak dah".

Tanpa edit, moga perkongsian ini bermanfaat sesama kita. Juga diharapkan mereka yg lebih berpengalaman (sebagai ibu tunggal) juga boleh berkongsi tips dengan sahabat saya ini.





Soalan : Assalamualaikum kak dah....nk mintak tlg jasa baik kak dah...nk mintak khidmat nasihat psl ank2 ni.dh baca ayt suci sblm tdo,ya latif.surah toha n mcm2 lg setiap kali sblm tdo dh bisikkn perkara baik2 kt telinga mereka berdua.mcm ni kak dah.kte tw perkara mcm ni kne sabar dan lambat laun Allah makbulkn.cuma skrg ni perkara dh jd makin teruk pulak. Tw la perangai ank no 2 kn...mmg agk lain mcm tantrum n mcm2 lg..slalu menyakitkn ati si kakak ni.kakak umur 7.adek umur 3.dua2 pempuan. Mlm td kte baru pas iron bju, kakak nk try iron bju sdri jd die amek iron yg dh off tu die wt gosok2 kain alas td...mse tu kte kt dapur cuci botol susu lps iron bju.pastu ttibe si adek yg tgh tdo meraung die pgg tgn die ckp darah2 tp mata die x bkk...kte tgk tgn die xde pape pn...kte peluk2 die tnye npe...igt die mengigau ke. Dlm ati takut ada gangguan ke sbb sblm ni pnh ada org cuba nk anta2 bnda x elok n si adek sorg je yg bley nmpk,mungkin sbb die bdk kcik lg...tp pg ni,bila bgn tdo kte tgk tgn die melepuh.rupe2 nye si kakak mlm td iron tgn adek tu.kte tw luka tu disebbkn iron sbb kte pn pnh terkena iron mse skolah dlu.bile kte tnye,npe kakak iron tgn adek?akk x sengaja ke?die geleng...abes tu npe iron tgn adek.die diam je.pastu die ckp die xnk bgtw.adui pening jp.tp kte wt cool je.dlm ati nk tgu smpy die gtw sdri.tp sbnrnye x saba nk tw npe die iron tgn adek die.last2 kte ckp cmni kt kakak,kalau akk xnk gtw xpe.nnt malaikat gtw umi jgk...die trus diam.kte x tw nk wt cmne lg kak dah .x nk bg dorg asyk bertengkar jr..doa x putus utk dorg supaya syg menyayang.tlg kak dah bg kte jalan atau cara utk tlg kte.kte agk stress.dgn kje.ank2 yg asyk bercakar ari2.tmbhn pula,kte ibu tunggal.tlg ea kak dah bg cadangan.kte xnk mrh2 dorg kalau bley.tp kalau smpy tahap melampau tu kte marah n hanger jgk.


Percepatkan pernikahan anak.

Saya tak pasti ini bulan apa.. Dalam masa 24 jam saja saya menerima 3 emel dan 1 private message yg berkaitan mengandung luar nikah.. Alla...