Rabu, 25 Disember 2013

Anak manja?


Soalan :

As Salam Puan Khadijah.

Nak tanya. Saya sekarang bertunang dengan duda anak dua. Tapi yang tunang saya jaga cuma anak dia yang nombor dua. Perempuan.

Awal2 dulu okay. Tak ada masalah. Tapi sekarang bila dia dah terlampau manja dengan papa dia, tak pernah ditegur bila buat salah, tak pernah dipukul bila buat salah, dia jadi makin degil. Sampai apa yang saya cakap pun dia tak nak dengar sebab dia tau papa dia akan back up dia. Saya memang jenis yang kurang sabar bila tengok budak berlari-lari dekat kedai makan ni.

Makan pulak mesti nak ayam goreng atau telur goreng. Kadang-kadang saya belikan ikan goreng, dia tak makan pula. Mee goreng pun tak makan. Pendek kata setiap kali makan mesti nak nasi putih dengan ayam goreng/telur goreng sahaja. Berkuah pun tak nak. Sayur? Lagilah dia tak nak. Pernah tunang saya suruh juga dia cuba rasa carrot. Menangis-nangis tak nak makan.

Jawapan :

Anak perempuan no.2 memang ada perangai tertentu. Nak2 kalau atas dia abang dan dia lain jantina. Cuma, ada beberapa perkara yg perlu disemat dalam hati untuk berhadapan dengan anak kecil ni. Ia bukan isu manja atau tidak. Atau bukan juga isu perlu garang atau tidak.

1. Anak kecil akan sentiasa berasa keseorangan dan sunyi bila dia seorang diri samada terpisah dari adik beradik lain atau belum dapat adik lain. Ini kerana dia semakin membesar, dia perlukan teman bermain. Sama seperti kita juga yg dewasa. Itu lumrah manusia. Bila dia dah bosan, dia akan banyak buat perangai utk dapatkan perhatian. Inilah yg dia mahu ibubapanya tahu tapi dia tak pandai memberitahu.

Percepatkan pernikahan anak.

Saya tak pasti ini bulan apa.. Dalam masa 24 jam saja saya menerima 3 emel dan 1 private message yg berkaitan mengandung luar nikah.. Alla...