Sabtu, 16 November 2013

Tentang sabar



Sedang saya menolong emak membuat karipap, Fatihah datang seperti biasa bertanya, "Mak tengah buat apa ni?"

"Tolong nenek buat karipap. Nenek nak jual esok."

"Nak tolong!"

"Boleh. Tiha tolong mak jaga adik kat depan ok. Kalau adik tidur baru boleh mak buat kerja. Kalau adik bangun mak tak boleh siapkan karipap ni."

Fatihah menjengah adiknya di luar. Beberapa minit kemudian dia datang semula. Terus panjat kerusi dan duduk atas meja.

"Mak, lambatnya mak siapkan ni."

Anak kecil dan Selawat ke atas Nabi


Secara fitrahnya, manusia dilahirkan untuk belajar.

Anak kecil (6 tahun ke bawah) akan belajar untuk mengetahui sesuatu melalui apa saja deria. Namun, kita selalu memandang bahawa mereka belajar hanya melalui mata.

Fatihah (3 tahun) bertanya saya berulangkali.

"Mak, marhaban tu apa?"

Saya hanya mendiamkan diri buat beberapa minit kerana hilang suara akibat sakit tekak yg teruk dialami sejak 3 hari yg lalu. Tiba-tiba Fathi (4 tahun) terus menjawab,

"Marhaban tu solawat pada Allah lah."

Isnin, 11 November 2013

Mengurus cemburu anak



Dari peti soalan :

Assalamualaikum puan khadijah..
Sy slh seorang pembaca hasil tulisan puan.. banyak ilmu yg sy dpt drpd pembacaan di profile dan blog puan.. di sini sy ingin meminta pendapat puan tentang cemburu anak..
Sy memiliki 2 org anak.. yg sulung (kakak) baru berusia 2 tahun dan baby 10 hari.. masih terlalu awal utk si kakak menerima hakikat terpaksa berkongsi kasih.. seminggu pertama, kakak x menunjukkan kemarahan.. masuk hari ke 8, pandangan nya pd sy setiap kali dia dimarahi sgt tajam.. pernah terjadi die menarik rambut baby semata2 kerana berada dlm pangkuan sy semasa kakak turut mahu menyusu.. setiap hari kakak akan menangis apabila kemahuan x diikut.. pd awalnya sy dan suami cuba ikut segala kemahuan kakak, tp bimbang dia akan naik lemak dan bertambah manja.. selalu juga kami terlepas laku dgn meninggi suara dan menghukum ( jentik telinga) apabila kakak buat perangai..

Sy sedar dlm usia 2 tahun, kakak masih kecil utk dijerkah.. tp sy gagal menahan perasaan apabila dia muka menjerit dan menangis.. sy berpantang di rumah ibu mertua yg amat memanjakan cucu.. kesannya, bila kakak menangis dan menjerit, dia akan mula memukul sy dan lari pada nenek.. sy buntu dgn situasi ini.. harap puan dpt berikan sedikit pandangan.. terima kasih.. sy hampir menjadi buntu utk menguruskan emosi kakak..

Jawapan :

Terlebih dahulu, tahniah puan atas kehadiran cahayamata kedua. Walaupun ada cabaran tertentu, anak-anak adalah kurniaan Allah untuk kita menambahbaik lagi ilmu dan rutin harian kita selama ini. Segala puji hanya kepada Allah!

Cabaran puan hadapi ini pernah saya alami juga dahulu ketika melahirkan Fatihah, anak kedua saya dahulu. Semasa itu anak sulung saya baru berusia satu setengah tahun. Si abang, Fathi, memang mengalami kecedaraan emosi yg teruk! Hingga tidur malamnya terganggu dan saya menangis dalam pantang. Dulu, saya langsung tidak tahu bagaimana mahu mengurusnya. Namun, saya ikut fatwa hati kecil saya. Hanya semasa anak ketiga saya lahir awal tahun ini barulah saya mendapat rentak 'pengurusan cemburu anak-anak' ini.hehe.. Boleh baca catatan saya 2 tahun yg lalu  --  http://khadijahgani.blogspot.com/2011/05/ragam-anak-berdasarkan-intuisi-si-ibu.html

Puan boleh mencubanya kerana intuisi seorang ibu itu lebih kuat dari segalanya dengan izin Allah. Hakikatnya, cemburu adalah perkara biasa apabila ahli keluarga semakin bertambah. Ia adalah fitrah yg menunjukkan anak kita sudah mengalami perkembangan emosi yg baik. Cuma yg menjadikannya positif atau negatif adalah bagaimana cara kita memandu arahnya untuk mengawal emosi yg terbina itu.

Percepatkan pernikahan anak.

Saya tak pasti ini bulan apa.. Dalam masa 24 jam saja saya menerima 3 emel dan 1 private message yg berkaitan mengandung luar nikah.. Alla...