Selasa, 13 Disember 2011

Perubatan Islam ke ni?


Mutakhir ini terlalu banyak jenis rawatan dan perubatan yang mengklasifikasikan dirinya sendiri sebagai perubatan Islam. Hanya kerana mengamalkan ayat-ayat al-Quran. Namun, setiap kali muncul di kaca tv saya biasanya akan perhatikan bagaimana proses rawatan yang dijalankan. Kebiasaannya, oh mungkin saya boleh katakan kebanyakannya apabila wujudnya elemen 'bersentuhan antara pasien perempuan dan pengamal lelaki' hati saya tak semena-mena akan menyatakan 'seperti ada yang tak kena'.. Ya, walaupun dengan alasan "takpelah, untuk berubat.."

Ataupun saya akan perhatikan seperti ada unsur yang menunjukkan kehebatan pengamal itu sendiri seperti semasa mendiagnos atau memberikan rawatan hanya dengan melalui tangan yang di bentuk-bentuk di udara. Bukan kelakar tapi hati saya akan berkata, "wah, ajaibnya! ni mesti teror orang nih! orang lain tak semua boleh buat macamni.." kerana nampak seperti sesuatu yang mistik dan ajaib. Maka, barulah saya  sedar yang ayat sebegitu secara tanpa disedari hilang keyakinan saya terhadap yang menciptakan sesuatu yang lebih ajaib dan lebih hebat iaitu Allah s.w.t... Kerana itu tak hairanlah jika berbondong-bondong yang datang dari jauh untuk mendapatkan rawatan sebegitu hanya untuk bertemu dengan orangnya sahaja. Tak sah atau tak boleh kalau tak jumpa orang yang hebat itu sendiri.

Hasilnya, rawatan dan perubatan itu menjadi susah dan menyusahkan.

Percepatkan pernikahan anak.

Saya tak pasti ini bulan apa.. Dalam masa 24 jam saja saya menerima 3 emel dan 1 private message yg berkaitan mengandung luar nikah.. Alla...