Sabtu, 3 Disember 2011

Asam Pedas Ikan Mayong.

SALAM PERKENALAN

Ruangan resepi ini dibuat khas untuk ibunda saya yang disayangi, Puan Salmah bt Kassim. Atau lebih mesra dipanggil Mak Mah. Emak sebenarnya dah lama menyuruh saya menulis dan membukukan resepi tradisionalnya tersendiri yang terdiri daripada lauk-pauk dan kuih-muih. Inspirasi emak ini sudah lama sebenarnya hasil daripada idea dan pengalamannya serta ilmu sedikit sebanyak yang diperolehi daripada bermacam-macam rancangan masakan. Yang terbaharu, mak suka sangat dengan rancangan Masterchef Malaysia di Astro Ria. Begitu juga slot bersama Chef Sabri di Ikim.fm setiap hari Jumaat jam 10 pagi mesti mak tak lupa!

Oleh kerana proses membukukan resepi tradisional mak agak memakan masa dan memerlukan 'test market' terlebih dahulu maka, saya fikir baik saya 'joint venture' saja ke dalam blog saya ini sekadar memulakan apa yang saya ada dan apa yang saya mampu. Mak juga tahu saya adalah seorang blogger aktif. Jadi, mak pula yang bersemangat untuk mengaktifkan resepinya dalam alam maya ini!

Niat asal mak hanyalah untuk berkongsi ilmu dan rahsia masakannya kepada anak cucu cicitnya kelak. Di masa akan datang, mak boleh menjangkakan yang generasi alpha (grup anak lahir tahun 2000 ke atas) akan ketandusan resepi warisan turun temurun dan mungkin rahsia menyiang ikan pun tak pandai jika tidak ditunjukkan. Jadi, ruangan resepi ini adalah sebagai catatan abadi di dunia maya ini serta perkongsian ilmu kepada anak cucu cicit ciutnya kelak atau sesiapa saja sebagai amal jariahnya. Mak kata, "Kalau mak dah takde nanti, sekurang-kurangnya masih ada lagi ilmu mak yang diwarisi.." InsyaAllah..

Jadi, untuk resepi pertama ialah Asam Pedas Mak Mah. Terus terang saya katakan, takde lagi masakan asam pedas yang setanding mak di mana-mana sekalipun! Walaupun saya dah berkahwin, ada anak pun saya lebih suka asam pedas mak ini. Tak sama dengan orang lain. Moto masakan mak adalah TIADA MSG, TIADA BELACAN... Semuanya oriiiiii!!! Barulah berkhasiat.. ;))


Khamis, 1 Disember 2011

Kecek-kecek malam hari 2.


Situasi 1, slot bersama Puan Jasmin dalam Ikim.fm pada hari Selasa jam 10 pagi. Etika anak-anak di rumah.
"Jadi ibu, jangan sesekali marah anak menjerit-jerit, mengherdik anak. Cuba gunakan frasa indah masa memanggil si anak. Contohnya, "Wahai bulan purnamaku Mohd Syafik, turunlah dari pokok itu! Ibu amat merinduimu dan ingin memelukmu.." Jangan sesekali tengking anak depan kawan-kawan dia. Bila kita guna bahasa yang bersopan dan berlemah lembut, akan datang dia pun akan guna perkataan yang bersopan bila bercakap dengan orang lain jugak. Kena ingat anak-anak ni takkan gagal meniru setiap tindak tanduk dan percakapan ibu ayahnya sendiri."

Situasi 2, di gerai burger.

Pakcik : Abanggg, dah besar nanti rajin pergi sekolah ye belajar pandai-pandai boleh jadi doktor.

Fathi : (tarik muka)..

Saya : Sorilah pakcik. Budak ni memang malu sikit pakcik.

Pakcik : Takpe, biasalah tu budak.. Anak sulung ke?

Saya : Ha ah.

Pakcik : Cucu pakcik semuanya perempuan! Lelaki sikit je boleh dibilang dengan jari! (Dia sebut semua nama anak-anaknya dan cucu lelaki yang rata-rata ada sorang je dalam 1 famili).

Saya : Takpelah pakcik.. Rezeki jugak namanya tu walaupun banyak perempuan. Sekarang ni perempuan memang makin ramai. Bijak-bijak.

Pakcik : (Mula bukak cerita cucu perempuannya hampir semuanya belajar tinggi. Senyum dan dengar jelah..) Pakcik nak bagitau awak eh. Jadi mak bapak ni rahsianya satu aje. Jangan jadi anjing menggongong bukit!

Rabu, 30 November 2011

Coklat Cenderahati Esklusif.


Terima kasih yang tak terhingga kepada sahabat lama saya, Nurul Asyikin Ngadiso atas kepercayaan dan peluang yang beliau berikan.

Saya baru saja menyiapkan coklat untuk dijadikan souvenir kepada International visitors dari UK. Saya tak ingat pelawat itu dari universiti apa tapi mereka adalah pelawat UTM dan Ikin memberikan ruang untuk saya mempromosikan coklat saya ini (walaupun saya rasa masih hijau lagi). Jadi, saya bertungkus lumus untuk menampakkan coklat buatan Pulai Utama ini kelihatan setanding antarabangsa tapi masih dalam sentuhan tersendiri. Inilah hasilnya..1. Love : Almond white choc / Almond dark choc.
2. White choc with strawberry filling.
3. Rose : White choc with crunched wafer.
4. Almond coffee dark choc.


Percepatkan pernikahan anak.

Saya tak pasti ini bulan apa.. Dalam masa 24 jam saja saya menerima 3 emel dan 1 private message yg berkaitan mengandung luar nikah.. Alla...