Sabtu, 9 Julai 2011

Hydrocele & Fathi part 2.


Ketika umur Fathi 2 setengah bulan saya sudah mengesan tumbesaran yang tak sepatutnya terjadi di situ. Setiap bulan saya bawa check up biasa di klinik kerajaan. Masa 2 setengah bulan itu juga saya sudah memberitahu tentang kebimbangan saya. Dan misi mencadangkan Fathi dibawa ke GH untuk check up yang detail. Itulah kali pertama saya mendengar perkataan hydrocele.

Petang itu juga saya dan suami ke HKL (semasa itu masih menetap di KL) tapi kami tak jadi jumpa pakar kanak-kanak kerana kami kena tunggu dekat 4 jam lebih walaupun nombor sudah dapat. Agaknya doktor tu sibuk sangat dan tiada doktor lain kot.

Seterusnya kami mendapat pandangan pertama daripada doktor peribadi kami a.k.a abang ipar saya a.k.a abang kepada suami yang juga doktor alternatif. Dia cadangkan supaya kami jumpa dengan pakar kanak-kanak yang biasa dengan kes kanak-kanak dan cool di Kluang (caranya tak menakutkan mak bapak seperti doktor pakar lain yang selalu salah penggunaan ayat jika anak kita sakit). Nama klinik tu Johor Maternity Specialist. Jumpa dengan Dr. Lokman. Doktor lain taknak! Kliniknya jika nak pergi harus awal dari waktu operasi. Biasanya klinik tu akan penuh dengan orang pelbagai bangsa! Penuh! Percayalah! Tiada tempat duduk..


Berjumpa dengan Dr. Lokman memang best! (pandangan kedua/ketiga tak berapa ingat sebab dah ramai pakar kanak-kanak kami jumpa untuk mendapatkan pandangan samada perlu pembedahan segera atau tidak). Dia terangkan pada kami sampai puas hati. Dia beritahu kami tentang perkara yang kami tak tahu dari internet ataupun dari pembacaan kami. Siap lukiskan lagi!

Percepatkan pernikahan anak.

Saya tak pasti ini bulan apa.. Dalam masa 24 jam saja saya menerima 3 emel dan 1 private message yg berkaitan mengandung luar nikah.. Alla...